Володимир Зеленски е предал списък с въоръжение и боеприпаси, нужни на украинската армия, при вчерашната си визита в България. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев преди извънредно заседание на Комисията по отбрана рано тази сутрин в парламента.

На въпрос дали Зеленски е поискал ПВО системи, тежка бронирана техника, брегови ракетни комплекси Тагарев отговори: "Всичко, без летателни средства."

"Украйна има огромни потребности. Войната върви с пълна сила на фронта. Както Володимир Зеленски каза и в публичните си изяви - те ползват хиляди снаряди на ден и много други неща са необходими", коментира министърът.

Попитан притеснява ли ни нещо в този списък и можем ли да го изпълним, Тагарев каза: "Не е въпросът нещо да ни притеснява. Ние разбираме потребностите на Въоръжените сили на Украйна. Въпросът е кое е в нашите възможности. Какво бихме могли да дадем и при какви условия".

По думите му в момента се правят разчети как може да се изпълни искането на Киев.

Тагарев определи като историческо посещението у нас на президента на Украйна Володимир Земенски. Тагарев потвърди, че България ще изпрати военна помощ за Украйна

"Определено е историческо посещение. Това е символ в нашата история, който ние не осъзнаваме, мисля, но ще бъде осъзнато. Както каза президентът Зеленски, България е от светлата страна на историята", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

До момента България е изпратила една хуманитарна и една военнотехническа помощ, като в напреднал етап е втора военнотехническа помощ.

Ако се удовлетвори искането на Зеленски, това ще бъде трета по ред. Страната ни декларира също и готовност да участва в европейската инициатива за предоставяне на артилерийски снаряди за Украйна.

На извънредното заседание депутатите трябва да решат дали ще одобрят законопроекта за мултифункционална система, с която на практика трябва да могат да се използват в пълен капацитет техническите възможности на чаканите американски изтребители F-16.

Предвижда се и чрез тази система да бъде направено цялостно преоборудване на летище Граф Игнатиево. Вносител на проекта е МС. Депутатите в ресорната комисия го подкрепиха на първо четене. Стойността на проекта е над 5 милиона долара. Сумата трябва да се плати на три вноски до края на 2029 година.