Стефан Манов от Обществения съвет към Централната избирателна комисия определи гласуваните поправки в Изборния кодекс като "бомба, пусната над Хирошима".

"Човешката фантазия да дълбае все по-дълбоко в мизерията на законодателната практика - това е полицейщина, облечена чрез законодателно решение една вакханалия. Тук имаме брутална, ядрена тактическа "бомба, пусната над Херсон" - нещо, което дори Путин не си позволява да направи в отношенията в един конфликт", каза по БНР Стефан Манов относно гласуваните на среднощно заседание на парламентарната правна комисия промени в Изборния кодекс, които доведоха до остър конфликт в парламента.

Манов следи изборното законодателство и изборния процес от 2009 година насам.

Целта е "да се всее ступор, да се предизвика парализиране, демонстрация на сила", обобщи той. По думите му, с поправките в ИК, които закриват Обществения съвет към ЦИК, е била потъпкана години работа на НПО сектора.

"Има една игра между политическите сили, която слиза на доста мрачно ниво, като че ли за последно", подчерта Стефан Манов в предаването "Преди всички".

Прави впечатление обаче огромната подготвеност в подложените на гласуване текстове - текстове между първо и второ четене, за което имаше срок само една седмица, отбеляза Манов.

"Търсен е ефектът на блицкриг. Това е документ, който е подготвян седмици, месеци. Очевидно това не е писано между двете четения."

Аргумент за закриването на Обществения съвет към ЦИК няма, уточни Стефан Мановт и винаги е определял гражданското участие там като "камъче в обувката".

Аргументът, че избирателната активност зависи от технологията, е несъществен, категоричен е той.

Промените в Изборния кодекс разбуниха духовете в Народното събрание

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" напуснаха пленарна зала и обявиха протест за днес срещу промените. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че извънредно свиква депутатите от парламентарната група в централата на партията.

"Вчерашният опит на хартиената коалиция беше преврат срещу честния вот или промените в изборното законодателство", каза Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" в "Денят започва" по БНТ:

"Днес ще влезем в пленарната зала единствено, ако се входира вчерашния опит на хартиената коалиция за преврат срещу честния вот или промените в изборното законодателство. Опит за преврат, защото не са минали през зала. Но в правната комисия се случи нещо, което никой не си го е мислил. Един проект на БСП, зад който беше скрита тази хартиена коалиция, всъщност се оказа проект на ГЕРБ. Това е коалиция, тя трябва да излезе явно и да направи кабинет и да управлява. Целият законопроект трябва да бъде оттеглен".

Ивайло Мирчев от "Демократична България" нарече "аматьорско" предложението при броене на бюлетините всяка една да се показва пред камера, за да се избегнат спекулации с автентичността на вота. Според народния представител качеството на видеото ще е негодно.

"Нашата позиция винаги е била една и съща - ние сме привърженици на запазване на машинното гласуване, но със задължително броене на хартиените отрязъци", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пред БНТ. Партията подкрепи гласуваните промени..

"Това е гаранцията за нас, че вотът ще бъде честен и няма да бъде манипулиран. Това няма да удължи самия процес на преброяване - в рамките на един час изборното отчитане приключваше, между 20 и 21 часа, и то не веднъж, а два пъти се случи това - на миналогодишните избори през ноември и тази година през октомври по един и същи начин се гласуваше. Имахме представители във всички комисии, където се гласуваше машинно и в нито една секция не забелязахме нарушения. Нарушения забелязахме единствено там, където се гласуваше с хартиена бюлетина", посочи Костадин Костадинов.

"Български възход" изрази ясно своята позиция, тя е ясна и последователна - не е сега моментът да пипаме и променяме изборното законодателство, коментира преди днешното заседание на НС и Александър Николов от партията.

"Първо това оставя изключително лош вкус за търсене на служебна победа, второ дава сигнал за нестабилност и трето - говори за отказ на политическите сили да поемат отговорност в ситуация на няколко кризи", каза Николов.

"Български възход" са гласували за оставане на машинното гласуване в сегашния вид и против връщането на смесеното гласуване, защото смятат, че то ще донесе хаос и невалидни бюлетини и няма да гарантира честността на вота. Гласували са твърдо "за" оставянето на Обществения съвет, район "Чужбина", продължаването на електронното гласуване.

Сериозният проблем е, че промените в Изборния кодекс, по думите му "дават шанс за изместване на темата в посока митингова демокрация".