Заседанието на Народното събрание не може да започне заради липса на кворум. Първите два опита за събиране на минимум необходимите 121 депутати в залата се провалиха.

При първата регистрация в залата имаше 89 депутати от "Възраждане", ДПС, БСП и "Български възход".

При втората регистрация парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" и "Демократична България" отново не влязоха в пленарната зала и бяха регистрирани 92 народни представители, предаде БНР.

Депутатите на ГЕРБ отсъстваха, тъй като през това време бяха на заседание с лидера Бойко Борисов, а след брифинга той уточни, че продължават да заседават.

"Пробваме дали има кворум... Така като виждам - няма, няколко парламентарни групи отсъстват. Нямаме кворум уважаеми колеги. Очевидно на някои парламентарни групи не им се работи в петък", каза при проверката на регистрацията председателстващият заседанието Йордан Цонев, тъй като и Вежди Рашидов беше в централата на ГЕРБ.

Цонев обяви, че след половин час ще се направи трети последен опит за регистриране на кворум в пленарната зала.

Причина за липсата на кворум е не само, че Борисов свика групата в централата на партията, но и заявката на ДБ и ПП от вчера да бойкотират парламента, докато лидерът на БСП Корнелия Нинова не оттегли законопроекта, с който на практика се връща смесеното гласуване.

Кирил Петков заяви в неформален разговор с журналисти в кулоарите на парламента, че от ПП няма да влязат в зала, дори ако Бойко Борисов даде крачка назад с подкрепата за законопроекта на БСП. ПП настояват за оттеглянето на законопроекта от БСП.