Намираме се в ситуация на политически блокаж, пълен блокаж на властта. Това популистко управление на страната е цинично, брутално и позорно за страната, повтори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след заседанието на Централния съвет на ДПС.

Анализът на движението показва, че участието на националистите във властта нанася огромни щети на демокрацията, ерозира държавността и подкопава дори крехкото доверие на гражданите в институции.

Днес на власт са езикът на омразата, ксенофобията, расизмът. За всичко това основна отговорност носи ГЕРБ, констатира лидерът на ДПС. Налице е отдалечаване от хората и нерешаване на техните проблеми, които спомагат за все повече социални неравенства и липса на справедливост. Всичко това изисква спешни действия от нас, добави Карадайъ.

Скоро всички български граждани ще поискат промяна, промяната е неизбежна. Това управление е вредно за страната и всички национално отговорни партии трябва да обединят усилията си за решителни действия за прекратяване на заплахите за демокрацията и държавността, смятат от ДПС. Според движението страната е в политическа криза и пълен блокаж на изпълнителната власт, има все по-големи социални неравенства, липсват реформи, справедливост, диалог между институциите, бедността расте, омразата и агресията са навсякъде. Отговорност за всичко това носи ГЕРБ, смятат от движението. ГЕРБ не само включи националистите във властта, но чрез тяхната легитимация се опита да си създаде алиби за провала на управлението на този кабинет, отбеляза Карадайъ. Това популистко националистическо управление е цинично, брутално и позорно за страната, заяви той. По думите му демокрацията и стабилността в страната са заплашени и това изисква спешни действия.

Предсрочните избори са неизбежни. Ние това сме го обявили от трибуната на Народното събрание. Не споделяме философията "стани да седна". Важно е да има алтернативна форма на управлението и ясна програма за ускорено развитие. За нас е важно какво ще се случва в страната, каза Карадайъ. "И какво от това като ще има ново правителство в рамките на този парламент или друго правителство след едни следващи избори, безспорно предсрочни, ако ще се случва същото в страната?", попита Карадайъ.

"Ние говорим за алтернатива, а не за алтернативни персони. Ние говорим за алтернатива на формата на управление и много категорично сме заявявали, че алтернативата на това управление е управление с ясна програма за ускорено развитие на страната. Според нас това е алтернативата. Кои ще управляват - този въпрос остава на втори и трети план. За нас по-важното е какво ще се случва в страната", коментира още той.

При създалата се ситуация има безспорно изходи, ние в нашата декларация ясно казахме или оставка на вицепремиера Валери Симеонов или оставка на правителството или позора е за всички, каза Карадайъ.

Какви ще бъдат нашите тактически действия ще видят всички, дори и тези, които година и половина не искаха да ни чуят. Ще бъдат ползвани всички демократични методи, уточни Карадайъ в отговор на въпрос дали възнамеряват да напуснат парламента.