Страните от Западните Балкани трябва да решат проблемите помежду си още преди срещата върха през май в София, за да получат европейска перспектива, каза в Скопие премиерът Бойко Борисов, който участва вчера в срещата на лидерите на страните от Процеса "Бърдо-Бриони".

Борисов призова президентите на Косово и на Сърбия да решат проблемите между двете страни. Надявам се егоизмът на никой да не надделее, защото ще спре целия процес за европейска перспектива, каза Борисов.

Надявам се лидерите на Гърция и на Македония да намерят компромис за името на Република Македония, допълни той.

Настоявам моите приятели Вучич и Тачи да намерят директна връзка, каза Борисов и даде пример с възстановената комуникация между КНДР и Южна Корея. На 16 и 17 май ЕС иска да ни види акъла и ако не се възползваме от това трябва да се сърдим на себе си, посочи той. Ние изпълнихме нашето обещание - темата за приемането на тези страни в ЕС е на масата, намерени са и пари за хибридно финансиране на инфраструктурни проекти в региона. Словения, Хърватия, България и Румъния помагат, но политическият елит на страните от Западните Балкани трябва да намери решение на проблемите си, подчерта той.

Не се подвеждайте по популисти и националисти, призова Борисов.

Неразрешените проблеми между нашите страни трябва да бъдат решени, а те са различни за различните държави, каза македонският премиер Георге Иванов. Македония например няма проблеми със своите съседи, допълни той. Надявам се на подкрепа на ЕС за решаване на проблема с името на страната - това не е само технически, а и политически въпрос, посочи той. Няма по-добър пример от Хърватия и Словения, които намериха разрешение на своите проблеми, каза Иванов. Ако не се присъединим в ЕС ще останем в своето минало, а ние живеем в 21 век, каза още Георге Иванов. Ние плаваме в един и същи кораб - кораб, който се запътил към ЕС, каза македонският президент.

Невъзможното може да стане възможно, но това зависи от хората, изтъкна председателят на ЕС Доналд Туск.

Дискутирахме всички предизвикателства на страните от Западните Балкани, по пътя им към ЕС, каза президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович. Ако не се върви към ЕС сме изправени пред възможността Балканите да останат във вакуум и да сме податливи на трети страни. През последните месеци имаме положителни сигнали от ЕС към тази част на Европа. Всяка стана от Западните Балкани си има своите предизвикателства по пътя към ЕС. Ще направим всичко възможно за отваряне не преговорния процес на Албания и Македония. Искаме стриктна, но справедлива оценка на напредъка на тези държави каза още тя. Трябва да се помирим и да се справим със своето минало, посочи Колинда Грабар-Китарович.

Бяхме много искрени и основното послание е, че ако не спрем да живеем в миналото не можем да работим за бъдещето, както каза Доналд Туск, посочи тя.

Съдбата на Югоизточна Европа е важна за съдбата на цяла Европа, каза Доналд Туск. Ние имаме твърд ангажимент пред страните от региона да им дадем европейска перспектива. Имате за това пълната подкрепа на ЕС, посочи Туск.

Ще продължим в София разговорите за свързаността на страните от региона. Сега съм внимателен оптимист и смятам, че "историята на Балканите, приемана като безкраен хорър, може да се превърне в хепиенд" посочи той.

Ако сте успешни в решаването сложния проблем за името на Македония, това ще е важно и значимо и за всички в региона и в Европа, каза Доналд Туск.

В срещата участваха премиерът Бойко Борисов - (на снимката втори отдясно), президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович, президентът на Словения Борут Пахор (в дясно от Борисов), президентът на Република Македония Георге Иванов (средата) и председателя на Европейския съвет Доналд Туск (ляво)