Парламентът отхвърли предложението на БСП за диференцирана ДДС ставка на хляба и лекарствата, заплащани от НЗОК.

"За" предложението гласуваха 65 народни представители, "против" - 65 и "въздържали се" - 41 , с което то бе отхвърлено. Текстът бе внесен от лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители между първо и второ четене на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Предложението на опозицията целеше да се измени Закона за ДДС. БСП предлагаше ДДС ставката за хляб да стане 5 %. По отношение на лекарствата, които НЗОК заплаща, опозицията предвиждаше ставката да бъде 9%. В сега действащото законодателство ставката за хляб и лекарствени продукти е 20 %. 

От ГЕРБ са абсалютно против диференциран ДДС за каквито и да е стоки.

По време на обсъждането на законопроекта депутатите отново влязоха в словесни схватки и лични обиди, незасягащи обсъжданите теми. Вчера същото се случи и при обсъждането на бюджета за ДОО, като народните представители се обиждаха на "мишки".

Днес героите бяха депутатите от ГЕРБ Тома Биков и от БСП Антон Кутев.

Първоначално Биков обвини социалиститев лъжа, че цените на хляба и лекарствата ще паднат след падането на ДДС. Той дори ги заподозря, че лобират за фармацевтичния бизнес.

БСП внасят текст, който да стимулира фармацевтичните компании, а не по-ниски цени на хляба и на лекарствата. Няма да подкрепим предложението на БСП за намаляване на ДДС върху хляба и лекарствата, защото нямат никаква гаранция, че намаляването на ДДС ще свали и цените", обяви той. "Имам една гаранция - ще се случи това, че големите фармацевтичните компании ще увеличат драстично печалбите си", заяви Тома Биков.

"Според вас бедните хора ядат само хляб, но те сигурно ядат и сирене, и мляко, дайте да свалим ДДС на всичко", коментира депутатът. "Грижата за бедните хора преминава през социалната политика, не през ДДС", посочи Тома Биков. "Предложението на БСП е спекулативно, да не кажа и по-тежка дума", каза още той. 

Веднага последва реплика от Антон Кутев от БСП.

Не социализмът, а Тома Биков е лъгал, че като стане депутат ще инициира проверка на Цветан Цветанов.

Кутев се обърна към Тома Биков с думите: "Сега ще цитирам ваши думи: "Ако бъда избран за депутат, ще бъда един от хората, които ще инициират проверка в парламента на цялостната дейност на Цветан Цветанов като вътрешен министър. Няма да спра докато не видя този човек обвинен и осъден за всички престъпления, които е извършил през последните четири години. Случаите са стотици. Трябва веднъж завинаги да покажем, че след всяка ваша злоупотреба, ще има справедливост", цитира още Кутев. "Според мен вие сте ги излъгали тези хора, когато сте им го говорили това. Не социализмът лъже, г-н Биков, вие лъжете", допълни още Кутев и заяви, че има още цитати. 

Не очаквайте да се разкайвам за свои думи. Не сте ми морален стожер, пред който да се разкая. Разкаянието е в църквата, не пред другарския съд на БСП, оправда се Биков.

"Ако съм говорил глупости някога, не значи, че трябва да ги говоря цял живот, като вас социалистите", коментира той. "От изказването на Антон Кутев не можах да чуя гаранция, че цените на лекарствата и хляба ще паднат. Това затвърждава мнението ми, че предложението за намаляване на ДДС не е ефективно", заяви Тома Биков.