Премиерът Бойко Борисов обяви, че иска да има дебат по темата за свободата на медиите в България с участието на ресорни еврокомисари, след като тази тема беше засегната в доклада на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка. По думите му този дебат трябва да бъде проведен незабавно.

"Искам да провокирам един дебат. Да поканим няколко комисари по темата да говорят. Защото някой се е почувствал засегнат от някоя медия. На кой какво е забранено? Олигарх създал си медия, за да защитава, това което е откраднал, изведнъж ние не трябва да го пипаме този олигарх, който и да е той, говорим по принцип", каза Борисов и изтъкна, че всеки подсъдим може да си направи електронен сайт в рамките на часове и да се оплаче от липса на медийна свобода.

"Няма нещо, което в тази тема да ни притесни, няма информация, няма каквото и да е нещо да е скрито в България и да не е публикувано, напротив фалшиви и жълти новини - колкото искате", добави премиерът.

Той каза още, че е участвал в публични срещи на най-опозиционните медии и нито веднъж не е бил в медия, която се счита, че би могла да подкрепя правителството.

Според Борисов членовете на кабинета и правителството като цяло нямат не просто желание, а и възможност да оказват влияние на която и да е медия.

"Не може ние да сме обсадени седмици наред и в същото време по "живи" връзки да се показват средни пръсти, да се наричат членове на кабинета "мърша", "боклуци" и в същото време някой да излезе и да каже, че няма свобода на медиите. Този дебат трябва да го проведем незабавно, защото това не може да се коментира по този начин", оплака се премиерът по повод протестите срещу кабинета.

ДПС: Ако бяхме приели по-рано нашия закон, нямаше да има толкова критики

Междувременно депутатът от ДПС Йордан Цонев коментира пред журналисти:

"Ако управляващите не бяха бавили закона, който ние внесохме с колегите Пеевски, Хамид Хамид и Велислава Кръстева, и ако този законопроект беше приет преди няколко месеца, той щеше да бъде отразен в доклада. И сме абсолютно убедени, че нямаше да ги има тези критики по отношение поне прозрачността на медийната среда".

Той подчерта, че по отношение на свободата на словото думата имат журналистите, а не политиците.

"Така че медиите също имат какво да прочетат в този доклад и какво да добавят", каза още Цонев.

Според ДПС в доклада е имало критики и за влиянието на издатели към журналистите в медии.

"Имаше такива случаи. Помните изтеклите мейли, в които издателите на цялата пресгрупа на Капитал нареждаха на журналистите какви трябва да бъдат позициите. Признаваха, че участват в назначения в изпълнителната власт. Виждате, че всички тези неща за отразени в доклада. Те не са пропуснати. И когато ние като политици критикуваме една или друга част от тази среда се оказва, че сме имали някакво право. Макар и мъничко", изтъкна депутатът от ДПС.