Изпълнили сме всички критерии за Шенген, ядосва ме, че все още не е факт. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова, която изтъкна, че е отправила питането преди 2 месеца и половина месеца.

"Радвам се, че много внимателно наблюдавате къде ходя и какво говоря. Въпросните думи за които ме питате. Мога да ви отговаря с едно изречение. Всичко, което е било необходимо за Шенген, е направено и всички инститиуции в Европа са казали, че България трябва да бъде в Шенген", посочи Борисов.

Той изтъкна, че това е заслуга на много български правителства.

"Ние сме изпълнили всички критерии, вие сега се хващате за някакви думи", допълни премиерът. 

По думите на Корнелия Нинова Холандия е против влизането на България в Шенгенското пространство, заради ширещата се в нашата страна корупция.

Както неведнъж съм казвал, Холандия не съгласна за приемането ни в Шенген по егоистични съображения. Ако България и Румъния бъдат приети в Шенген емигрантите, които влизат в Гърция по 2000 на ден, ще стигат до Холандия, посочи Борисов. С Холандия сме в перфектни отношения - сега купуваме от тях два бойни кораба, допълни той.

Премиерът поздрави лидера на БСП за представянето на партията на местните избори, но коментира, че не приема нейната оценка, тъй като се интересува повече от тази на хората.

На обвиненията на Корнелия Нинова, че Себастиан Курц е пътувал в икономична класа, а Борисов използва правителствения самолет за лични и партийни нужди и така харчи парите на хората, премиерът посочи, че използва самолета по предназначение, за да се пести време и да се върши работа.

"Себастиен Курц в момента не е никакъв, той не е канцлер на Австрия. Канцлерът на Германия беше с правителствен самолет, премиерът на Гърция беше с правителствен самолет, а за съжаление ние щяхме да се пребием с този "Фалкон". Но нека напомня, че този тогава ненужен самолет на държавата от 100 млн, а бяха докарани и два, а ние с мъка върнахме единия, а понеже ми задават и въпроса с какво ходи президента Радев до Китай? Всички държави в Европа го правят. То пести време, пътуват делегации, върши се работа. Да ви покажа колко сте дребнава. Моите хора могат да излязат и да направят декларация и за заменките по ваше време", посочи още Борисов.

По повод искането на оставка на правителството, обявено в декларация на Корнелия Нинова малко по-рано в парламента, Бойко Борисов  обърна внимание, че за разлика от Нинова, два пъти е обещавал и си е подавал оставката.

"Но все пак в къщата на обесения не се говори за въже. За конгреса - отидох, гласувах за две минути и си тръгнах. Нека журналистите да ви кажат. Не знам кое ви ядоса толкова много от това посещение. Може би, че г-жа Мария Габриел беше избрана с толкова голямо мнозинство", каза още премиерът.

Нинова му отговори, че с тези действия не е излъгала своите избиратели, а само Бойко Борисов и група бизнесмени, които са искали да овладеят социалистическата партия.

По въпроса за оставките - излъгах не един милион българи, а вас и няколко бизнесмени в България? Искате ли да ви кажа няколко имена и колко пари хвърлихте върху това да ме смените в БСП. Няма да овладеете БСП, поне в скоро време. Не ме дразни, когато българи отидат на високи постове. Напротив. Дразни ме, когато използвате държавни пари за личните си цели, отсече в отговор Нинова.