С Макрон сме се разбрали за вчерашните му думи, сега разчитаме на неговата подкрепа за еврозоната и за Шенген. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Банкя, цитиран от "Фокус".

След като упражни правото си на глас премиерът коментира пред журналисти изказване в интервю на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита легални мигранти от Африка, вместо нелегални канали от България и Украйна. По-рано се появи интерпретация на думи на френския президент, че предпочита легалните мигранти от Африка (конкретно Гвинея и Кот д'Ивоар) пред нелегалните украински или български банди. 

На тези думи реагираха от българското МВнР и президентът Румен Радев. От МВнР заявиха, че посланикът ни в Париж Ангел Чолаков ще връчи протестна нова във френското външно министерство. Самият Борисов пък вече каза, че е разговарял с Макрон по телефона, който го уверил, че не е критикувал българските граждани, работници или институции и препотвърдил подкрепата си към България.

"Макрон иска да каже, че в Европа живеят много лоши хора: и французи, и българи, немци и всякакви, а едни прости хора мигранти, които са идвали и влизат там, ние се отнасяме с тях като с най-големите врагове - това е искал да каже", отбеляза Борисов.

Премиерът напомни, че президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на САЩ Доналд Тръмп са участвали активно за избора на Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд. "В скоро време с Макрон ще имаме среща и мисля, че на нея взаимно още веднъж ще повтори и това, което е казал на мен", добави Борисов.

Въпреки това, протестна нота ще бъде изпратена, увери премиерът и препредаде какво смята Макрон: че думите му са били грешно изтълкувани.

"Много пъти, когато се цитират, и аз за Холандия се изказах, че когато се продават наркотици на дребно, ме интересува къде е складът на едро. Надявам се сега Макрон да ни се издължи и за Шенген, за чакалнята на еврозоната и за Пакет "Мобилност", каза Бойко Борисов.