Докладът на Европейската комисия за България и евентуалното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка са добри новини и могат да ускорят присъединяването ни към Шенген. Те обаче не означават, че ангажиментът на ЕС към върховенството на закона у нас приключва. Това обяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Ето какво написа той във Фейсбук:

Европейската комисия обеща да прекрати мониторинга над България в областта на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност (след като се консултира с Европейския парламент и държавите-членки). Това само по себе си е добра новина. За тези 12 години този механизъм се превърна в рутина, загуби ролята си на двигател за реформи в страната и вместо това започна да се използва политически както у нас, така и в ЕС. Някои страни го използваха като основен аргумент, за да ни блокират за Шенген, например. Върховенството на закона трябва да се следи във всички страни-членки на ЕС, а не само в България и Румъния. Новата Европейска комисия вече се ангажира да представи законодателно предложение за нов, широкообхватен общоевропейски механизъм, където критериите да бъдат еднакви за всички.

Разбира се, становището на Комисията не може да бъде индулгенция за никого. Едва ли някой си прави илюзии, че у нас съдебната реформа е приключила, или че необратимо сме преборили организираната престъпност и корупцията. В крайна сметка най-важният критерий си остава доверието на гражданите в съдебната система и институциите, а то е едно от най-ниските в ЕС. Точно тук искам специално да подчертая, че евентуално отпадане на мониторинговите доклади далеч не означава, че ангажиментът на ЕС към върховенството на закона у нас приключва. В днешния доклад ясно се посочва ролята на бъдещия "постмониторингов" Съвет и интегрирането му в новата, общоевропейска рамка за всеобхватно наблюдение на върховенството на закона. Идеите за обвързването на този бъдещ механизъм с плащанията по еврофондовете трябва да накарат управляващите у нас сериозно да се замислят. Би било наистина разочароващо, ако днес, в навечерието на местните избори бием фанфари, а утре се окажем в една кошница с Полша и Унгария, например.

Искрено се надявам, че евентуалното отпадане на МСП (бел. ред. - Механизма за сътрудничество и проверка) ще бъде решителната крачка на България към Шенген. Също днес, Европейската комисия обяви, че Хърватия е изпълнила техническите критерии за членство в шенгенското пространство и е готова да се присъедини. Би било също наистина разочароващо, ако се окаже, че хърватите са се изравнили с нас само след 5 години еврочленство, и бъдат приети в Шенген дори преди нас, които от 10 години чакаме на вратата. Постигането на тази голяма национална цел изисква да работим заедно с румънците и хърватите срещу двойните стандарти и националния егоизъм в ЕС.