"Гордея се с това, че намалихме външния дълг с 2,3 млрд. лева. Срам ме е, че не можахме да представим Истанбулската конвенция, така че да убедим обществото, че трябваше да я приемем, както повечето страни в Европа". Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова ТВ по повод една година от управлението на кабинета "Борисов 3".

"Срам ме е че не можахме да представим Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие, по начин по който да доведе обществото, не случайно голяма част от Европа я приеха. Успяхме да направим така, че да се възползват различни и политически сили и да вкарат темата изобщо в посока, която не е в духа на конвенцията", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Подценихме ситуацията. Трябваше по-ясно да се обясняват нещата, защото това е един страхотен бич. Но пък след като се надигна такова обществено недоволство, аз никога не съм бил инат и я оттеглихме, за да може в по-спокойна обстановка да се спори".

На въпрос от какво е доволен, той отговори:

"С 2,3 млрд. лв. свалихме външния дълг - 25 %. Трети сме в Европа по най-нисък външен дълг. Като Люксембург са 24%, а Естония 20%. Тези, които в началото се възползваха да говорят, знаете че в началото на втория мандат имахме да плащаме огромни пари. Имахме за двата реактора да платим 200 лн. плюс 90 млн. лихви, които ни опростиха за радост. 1,3 млрд. за американските централи. 3,6 млрд. за КТБ. Ако не бяхме събрали с близо 6 млрд. повече в дръжавния бюджет от приходните агенции и с помоща на МВР, данъчните и НАП нямаше въобще да ни излезе сметката", категоричен бе премиерът.

За продажбата на ЧЕЗ премиерът заяви: "Нямаме нищо общо с тази сделка. Издебнаха ни пак февруари месец, аз бях в Брюксел". Не се изказваме по сделката, защото това са могъщи компании, които имат адвокати, за да не заведат дела, посочи Борисов.

 Премиерът коментира новия антикорупционен орган. Корупцията е бич, който всеки ден на всички нива трябва да се смазва, каза премиерът Борисов. По думите му за това работи държавата и прокуратурата.

Във връзка с ареста на Десислава Иванчева и мнението на Екатерина Захариева, че са преминати границите при акцията и въпроса на главния прокурор Сотир Цацаров дали това е позиция на цялото правителство, Борисов коментира, че е позвънил на Цацаров да пита защо толкова време се бавят и му се е обяснило, че трябва да се преброят парите.

"Това, което ми беше обяснено за ареста на кмета на Младост Десислава Иванчев, е че всяка една банкнота трябва да се запише и опише по отделно. Хората не обичат да има голяма показност", каза Борисов.

"Екатерина Захариева не е позвънила. Не е знаела причината", каза Борисов и добави: "Не виждам смисъл в подобен тон, защото и двамата работят изключително добре в синхрон заедно с правосъдния министър. Виждал съм ги многократно заедно и работят добре. Вярно е, че подложени на такъв обществен натиск за всяко нещо, всеки може да изпусне реплика и да каже такова нещо", заяви министър-председателят.