Бойко Борисов нарече глупост демонтажа на Паметника на Съветската армия точно в момента на обсъждане на бюджет и Конституция и заподозря, че зад глупостта може би прозира умисъл да се попречи на приемането им. Начинът, по който се демонтира, дразни хората, категоричен е лидерът на ГЕРБ и разкри, че много симпатизанти на партията реагират възмутени. Той посочи, че е можело да се изчака след приемането на важните закони, а отговорността за напрежението около демонтажа на монумента стовари върху кмета на столицата Васил Терзиев. 

"Смисълът на цялата операция беше това да се разглоби и да се пренесе в Музея на социалистическото изкуство, без насилие, без подобни агресии, които разделят обществото. С ясно обяснение и да се каже, "почитаме историята, почитаме тези, които са победили Хитлер". С една дума - нещо, което много внимателно можеше да се направи, като чувствителна тема, се направи по най-глупавия начин. Но с кмет като Терзиев не очаквам нещо различно", заяви Борисов. Коментара по темата той направи в Казанлък, по време на Зимната академия Жени ГЕРБ и на петия ден от старта на демонтажа.

"Столичният кмет реши в дните, когато решавахме бюджета, да реже с един флекс Паметника и това възпали опозицията. Глупостта. Какво щеше да стане другия петък, когато е минала конституцията и бюджетът?", попита Борисов.

В същото време обаче от дни е ясно, че заповедта на е на кмета Васил Терзиев , а действията по демонтажа бяха предприети от областната управителка на София Вяра Тодева и кмета на район "Средец" Трайчо Трайков.

Борисов обаче продължи да се съмнява по адрес на кмета на столицата: "Дали това не е умишлено действие на Терзиев да провали бюджета и Конституцията? Не може да си толкова глупав, да отидеш и да правиш... и да сложиш правителството заложник".

"Опозицията се възползва, нормално да не седи ей така", констатира Борисов.

И коментира опцията за мнозинство на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет с ГЕРБ, след като шансът това да се случи с БСП, беше осуетен с премахването на Паметника.

"На нас повече от една сглобка ще ни дойде в повече", отбеляза Борисов за този вариант.

"Аз съм за преместването на Паметника в музея", подчерта Борисов и припомни, че именно затова са го направили заедно с Вежди Рашидов, защото много от творбите от времето на социализма имат и висока художествена стойност.

"Аз помня паметника на Ленин, помня петолъчката, аз помня Георги Димитров, помня това чудо пред НДК. С Вежди направихме Музей на социалистическото изкуство. Това са били в огромната си част много качествени и много добре направени произведения на изкуството", коментира още Борисов.

По думите на лидера на ГЕРБ идеята е била да показваме на децата и внуците какво е било при предишния режим. И даде пример как някой ще си заведе внучето в музея и ще му обяснява: "Ей на тоя кмет дядо му откриваше тоя паметник".

В същото време показа, че не одобрява всички предприети действия по демонтажа.

"Но когато гледам - режат ръце, глави, крака, все едно някакво насилие над паметника, това дразни хората. Трябваше да им обясним спокойно. Глупостта изнервя в момента и дава огромна възможност да се говори.

Лошо е, че много наши симпатизанти ми пишат - "как позволяваш това нещо". Позволявам го, защото софиянци си избраха Терзиев. Няма да се учудя, ако сега го излъскат и го върнат, и на това са способни", заключи Бойко Борисов.

"Глупост ли е, или умисъл", разсъждава лидерът на ГЕРБ. "Когато едно малцинство започне да прави тик-так върху мнозинството, нищо хубаво не може да се получи", обобщи Борисов. От думите му стана ясно още, че е разговарял с Кирил Петков защо се реже с флекса по този начин, а той му е обяснил, че този бил единственият утвърден метод при подобни случаи за преместване на паметници.

Преди това Борисов коментира на партийната сбирка и останалите актуални събития в политически план, като изрази надежда другата седмица бюджетът да бъде приет в Народното събрание. 

"Надявам се тази седмица да имаме бюджет, пак бюджет на компромиса", каза Борисов, който определи мнозинството, че "не е идеално", но така било във всяко семейство. Повтори и тезата си, че въпреки противоречията и различията между трите политически групи, "за помощта за Украйна се оказа, че ние, от сглобката, сме от едната страна".

 "В уникалността на тази грозна дума "сглобка" стои именно Украйна", обобщи лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира и темата Шенген и единствената останала пречка по пътя ни - австрия, след като Нидерландия ни даде зелена светлина.

Той посочи, че не е несправедливо Австрия да иска да върне мигрантите в България, тъй като през последните години "от нулева миграция" е станало така, че мигрантите минават директно през страната.

"Ние направихме много, осигурихме 150 млн. евро от Европейската комисия, усилихме техниката на гражданите и тогава казваха, че България е пример", припомни той заслугите на ГЕРБ по времето на неговото управление. Според него България може да поиска още граничари от Румъния, смесени патрули. Трябва да убедим Европа, че границите ни са сигурни, категоричен е той.

Еврозоната няма никога да се случи, ако не сега, добави още той. По думите му има ясни сигнали, че държавата ни е стабилна.

"Харчим огромна енергия в обществото с разделителни процеси", отбеляза още Борисов. По думите му народът не прощава глупостта, а политиците по един или друг начин се държат глупаво.

"Пет пъти поредни избори с един и същ резултат, над милиард похарчени за тях", напомни Борисов. Той изрази мнение, че в момента българският народ е по-обединен от всякога. "Всъщност нацията не води към Москва, иска Европа, Америка, Канада, това иска основната част от обществото ни", констатира лидерът на ГЕРБ. "Ние направихме всичко, което се искаше относно конституционни промени и съдебни реформи, за да затворим една част от темите", добави той.