Паметникът на Съветската армия се демонтира парче по парче, както е бил сглобяван някога. Той няма да бъде унищожен или претопен. Ще се запази, заяви кметът на София Васил Терзиев пред bTV, след като гостува в Дарик радио за предаването "Дума на годината".

Той призна и какво иска да види на мястото на монумента - нещо, "около което всички сме обединени, нещо което е свързано с идеалите ни като народ, като нация, и не е постоянен повод за полемика. Имаме нужда от неща, които ни обединяват, които са дългосрочни", добави Терзиев.

Ироничното е, че управляващата "сглобка" всъщност е може би един от най-работещите примери за демокрация за последните 30 години, констатира още по Дарик кметът.

"Не се харесват, изключително различни са отправните им точки, но им се налага да работят заедно, да взимат решения, и в крайна сметка се вижда, че има резултати. Вижда се пътят към Шенген, към еврозоната. Вижда се една стабилност, има някакво ниво на контрол и баланс", кментира отношенията в мнозинството Терзиев.

Кметът на столицата посочи, че се стреми да постигне такава сглобка и в Столичния общински съвет.

"Моята цел е това нещо да го постигнем и в Столичния общински съвет", добави Терзиев.

По думите му процесът на коалиране никога не е лек.

"Въпреки, че имаме идеологически разлики с някои от колегите, надявам се това да не промени основното, за което говорим, а именно, че ние служим на софиянци. Най-важно ми е да обещая, че ще има промяна в системата. Много от нещата, които ние виждаме като краен резултат, качеството с което се правят, е функция на това как работи системата", добави кметът на София.

Според него липсата на общински съвет прави решаването на проблеми в София много трудно. "Проблемите, които касаят администрацията и са свързани с финансиране, минават през общинския съвет, затова много се надявам да успеем в този доста компресиран времеви период да се сформира работещ общински съвет", добави Терзиев.