Премиерът Бойко Борисов е много доволен от ресора, който получи българският еврокомисар Мария Габриел в Европейската комисия. Това става ясно от изявлението му, публикувано в официалната му страница във Фейсбук.

"Поздравявам българския комисар Mariya Gabriel след като днес официално стана ясно, че получава ресор "Иновации и образование" в новата Европейска комисия. Изключително важен и модерен ресор с бюджет 100 млрд. евро - третото по големина перо в общия бюджет на ЕС. Мария Габриел ще поеме изцяло цифровите умения в образованието, а очакванията са бюджетът за образование да бъде увеличен тройно", пише Борисов.

По думите на премиера, важно е, че голяма част от досегашния ресор "Цифрова икономика и цифрово общество" се съдържа в обхвата на новия.

"Под ръководството на Мария Габриел ще бъде програмата "Хоризонт Европа", от която се осигурява финансирането на киберсигурността, суперкомпютрите и дигиталните хъбове. Вярвам, че Мария Габриел ще ръководи успешно поверения й ресор, защото само иновациите ще доведат до по-високи заплати и по-конкурентоспособна икономика. Благодаря и на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че удържа на думата си и ни даде ресор, свързан с образование, иновации и нови технологии. Приоритети, залегнали в програмата на правителството, за които работим ежедневно!", заключи министър-председателят.