До септември догодина ще бъдат завършени два нови участъка от магистрала "Хемус", чието изграждане започна в края на март тази година. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството в участъка от Ябланица до пътен възел "Боаза". Заедно с него бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

По думите на Борисов участъкът ще бъде завършен осем месеца по-рано от договореното със строителите. По същото време трябва да приключи и изграждането на участъка между Шумен и Търговище, чието реално строителство ще започне на 15 август тази година.

Този месец ще стартират тръжните процедури за строителството на 52 км от аутобана между п.в. "Боаза" и разклона за Плевен и Ловеч, за да може през следващата година да започне и реалното строителство. В момента се извършва препроектиране, за да се избегне изграждането на сложните съоръжения. Трасето ще бъде удължено с 2 км, но се спестяват около 300 млн. лв.", каза още премиерът.

Върви мащабно строителство и така както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище, Варна, до 2024 година АМ "Хемус" ще е готова, каза още премиерът.

Борисов поясни, че това е най-трудният за изграждане участък, за който се изисква огромен труд и капацитет. "Виждате как се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи", добави премиерът.

Снимка: Фейсбук

Бойко Борисов проясни, че на 15 август предстои да започне строителството от Белокопитово до Търговище, като междувременно ще стартират тръжните процедури и за двата лота до Велико Търново. Попитан за АМ "Струма", Борисов отбеляза, че през есента ще бъде открита отсечката до Сандански.

"Мащабно строителство тече и в образователната инфраструктура", каза още премиерът и добави, че за над 620 млн. лв. се строят и ремонтират училища и детски градини.