Това каза министър-председателят на страната Бойко Борисов при започналото днес обсъждане в парламента на проектозакона за бюджета за 2010 г, цитиран от БТА. Той допълни, че бюджетът е бил разработен в трудни за страната ни условия, той е израз на политиката на правителството за преодоляване на последиците от глобалната финансова и икономическа криза и възстановяване на българската икономика при осигурени гаранции за най-уязвимите групи от населението и стимулите за развитие на бизнеса.
С бюджета за 2010 г. на практика стартира изпълнението на политиката на правителството за европейското развитие на България, каза Борисов. По думите му залегналите в проектозакона за бюджета параметри са съобразени с целите на фискалната политика, с програмните приоритети и с одобрените антикризисни мерки.
Премиерът посочи, че той е ясен сигнал за стабилността на публичните финанси в България. Поддържането на валутен борд, фискалната политика и стабилната банкова система, създават най-адекватните условия за възстановяване на икономиката и са важни аргументи в преговорите ни за присъединяване към еврозоната и приемането на еврото в най-кратки срокове, посочи министър-председателят.
Проектобюджетът за 2010 г. е насочен към повишаване на покупателната способност на всички българи, каза на свой ред министърът на финансите Симеон Дянков от парламентарната трибуна.
Приемането на бюджет 2010 е може би най-силната заявка на България за влизане в еврозоната, заяви Дянков. Той посочи, че проектобюджетът показва, че кабинетът "Борисов" няма да позволи да се случи това, което стана в съседни страни, а именно рязко намаляване на заплати и пенсии. Финансовият министър коментира, че това е труден бюджет, съставен в условия на икономическа криза и тежко наследство от предишното правителство. От октомври правителството вече намалява дефицита и се опитва да балансира бюджета до края на годината, отбеляза той.