Винаги съм за една силна и обединена Европа и се опитвам да балансирам между крайните настроения, които се пораждат в ЕС - това каза премиерът Бойко Борисов в специално интервю от Брюксел за предаването "Панорама" по БНТ. Борисов допълни, че далече не е в едната позиция само канцлера Меркел или от другата само Виктор Орбан. Много по-дейни в момента са Италия, Гърция, Кипър, Вишеградската четворка и т.н., уточни премиерът.

Темата "Миграция" действително е тежката разделителна линия, която върви в двете посоки, каза премиерът и уточни, че именно преразпределението на мигранти, релокацията, вторичното движение и съответно държавите, които сме на първа линия, настояваме стриктно да се спазват правилата. И не случайно е България, която се дава за пример, добави премиерът.

Защото освен съоръженията, които направихме, се инвестира и в кораби, и в техника. Разбира се благодарих и днес на Европейския съвет за парите, които ни отпуснаха за нова техника. В това отношение мисля, че сме пример и помолих Жан-Клод Юнкер да направи в следващия Съвет една справка всяка една държава от първите линии, пък и не само, от европейските държави - колко трафиканти всяка една от държавите е задържала, има съдебни производства и осъдила вече. Запознах ги и с проблема, който имаме в момента, че деца стават трафиканти, но и този проблем го отрегулирахме. Ние сме водеща страна в доказването на възможността, че можем да се справяме с миграционния поток и че споразумението с Турция работи, каза Борисов.

Шенген

Темата "Шенген" се обсъжда и сега и Шенген във вида му, в който ние го познаваме, той вече не съществува, защото много от сухопътните граници в Европа подлежат на граничен контрол, каза Борисов и добави, че най-вероятно на Съвета през март ще се гледа тази точка - за Шенген по въздух.

Вие виждате, че и ЕП, и ЕК са категорични - защо само въздух и вода - защото много от държавите в Западна Европа ги е страх, че при друго правителство или при несправяне на България, която при положение е приета със шенгенски граници по суша, мигрантския поток от Гърция през България, Румъния, Унгария вече ще стигне до тях само през шенгенски държави, каза Борисов.

Проектите"Турски поток" и хъб "Балкан"

По темата "Турски поток" премиерът заяви, че има ясно желание от страна на Турция и Русия тръбата да премине през България. Днес стартира и газовия хъб "Балкан". Това се теми, които изискват много политическа воля и национален консенсус, но за съжаление по такива теми не се говори. Ние може днес да вземем решение и да кажем подписваме, обясни Бойко Борисов.

Именно затова правителството е работило две години по газовия хъб "Блакан". Борисов припомни, че самият Юнкер е заявил тогава, че Европа стои зад газовия хъб "Балкан". Има трети либерализационен пакет и той казва - трябва да има винаги обеми, които да могат да бъдат ползвани от трети страни. България има такива обеми от "Хан Аспарух", "Силистар", Азърбайджан и терминала за втечнен газ в Александрополис, уточни премиерът.

Около 3 милиарда струва построяването на новата тръба, която да води до Сърбия и да продължи към Унгария и Австрия. Ние трябва да предвидим бюджет или да седнем с така наречената политическа класа, опозицията и с президента, и да се каже как да се финансира. И има ли риск, заяви Борисов.

Борисов описа няколко варианта:

Първият - финансираме го със собствени средства и заравяме 3 милиарда лева под земята в тръби. Обаче санкциите стават срещу Русия такива, че в един момент се получава такъв ефект, че не идва газ и ще се озовем с нови три милиарда под земята, както имаме три милиарда под формата на реактори на Дунава.

Вторият вариант, според Борисов, е в проекта да участват партньори. Тогава трябва дискусия кои да бъдат те и начин, по който ще се строи. Имаме ясно желание от Русия и Турция да продължи потока през България, подкрепено с писма и публични изказвания на президентите на Сърбия и Унгария и канцлера на Австрия. Като първи трябва да намерим техническото решение, обясни Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Приемаме, че тръбата вече е дошла как ще я разпределяме, как ще я транзитираме, думата 100 процента транзит е забранена, казвам в кавички, тогава ЕК веднага ще ни наложи санкции. Сиреч трябва в газовия хъб да се проведе търговията. Има и други много деликатни моменти.

Задържаните украински моряци

Борисов заяви още, че руската страна трябва да освободи украинските моряци.

Не им се меся в съдебните процедури, но би било голям жест към родителите, към роднините на тези момчета. Те не са виновни. Да освободи като жест моряците, задържани в морето. Страхът ми е от война. Тази конфронтация и вътрешнополитеческа необходимост от враг в много от държавите да не избие в тази територия Черно море и нагоре към Украйна, защото просто ще бъдем така засегнати, че няма да имаме шанс много, много, много вероятно и за това искам тези геостратегически проекти да могат да минат през България, защото там където има газопроводи, там където има ядрени реактори война няма, каза Борисов.

На въпрос възможно ли да бъдат поискани трети предсрочни избори догодина, Борисов заяви, че те ще струват 50 милиона. По думите му, по-добре е парите да се похарчат за друго, като например Великденски бонуси. През май ще има евроизбори и тогава ще стане ясно кой колко е силен.

За отношението си с президента Румен Радев, премиерът Борисов каза, че нито веднъж не е застанал срещу негово решение.

Протестите

По думите на Борисов, протестира се в цяла Европа и в цял свят. Протестът е демократична форма, за да изразиш несъгласие, мнение или желание. На базата на тези протести, на базата на диалога изпълнихме всички искания, които бяха справедливи и след това нещата се успокоиха, каза той. Според него, големи промени се правят трудно, защото се накърняват интересите на доста слоеве в обществото. За пример Борисов даде ТЕЛК-овете, където има нарушения, но сега е възложено да се провери, защо например в област Силистра има близо 30% хора с инвалидни пенсии, а в Бургас са 6%, защо във Враца и Монтана са 28%, а в други са 6-7%. Действително хиляди хора имат нужда от тази подкрепа, но има и други, които злоупотребяват. Трябва да направим така, че хората да са убедени, когато от данъците им отиват пари за тези ТЕЛК-ове са на правилните места за болни и нуждаещи се хора, обясни Борисов.

Болница "Лозенец"

Относно преструктурирането на правителствена болница да стане педиатрична, Борисов каза, че никой не е искал да я закрива. Но след яростна съпротива, по думите му, тя ще бъде прехвърлена към здравното министерство, за да си остане УМБАЛ. Премиерът допълни, че не желае МС да ръководи болници. "Молбата ми е парламентът да се съгласи тази болница да отиде в системата на здравеопазването и да ни освободят от отговорността за тази болница", каза още Бойко Борисов.