Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново заяви, че от партията му са готови още днес да гласуват решение за спиране на "Балкански поток", но това би било национално предателство. Тръбата е 100% българска, изцяло на територията на България, акциите са 100% на българите, каза лидерът на ГЕРБ. 

Повод за изказването му в кулоарите на НС стана предложението на ПП-ДБ за създаване на временна парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналата Пътна карта за проекта "Турски поток".

"Ако колегите смятат, че трябва да предадем интересите си на Гърция, може още днес да спрем "Балкански поток" или, ако искат, да го пуснат на приватизацията, да видят какви пари ще вземат за него. Предлагам или да го спрем, или да го продадем. Но това ще национално предателство, щом ще работим за интересите на други държави, то да е ясно, че работим за интересите на други държави", заяви лидерът на ГЕРБ.

По думите му към днешна дата от "Балкански поток" има чиста печалба от над 375 хил. лева."Няма такъв бизнес, нещо направено у нас, което да носи такъв огромен принос в пари на българите, геостратегически, виждате как наказваме и Австрия, и Унгария, когато поискаме", посочи той.

Днес депутатите обсъждат внесения от ПП-ДБ проект за създаване на временна комисия за "Турски поток".

"Като похваля, че сме успели да свършим нещо за 9 месеца, от ПП-ДБ се обиждат и излизат да ме опровергават. Нали досега всичко беше общо - правителството общо, парламентарната група обща, успехите общи", заяви още лидерът на ГЕРБ.

Той посочи, че през този период имат подписани 12 законопроекта от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, 2 от Атанасов и Пеевски.

"Ако го сметнеш по трънския курс - близо 50 законопроекта, по 3 пъти да сме се виждали - от 270 дни на правителството над 150 дни сме били заедно", обобщи Борисов.

По думите му, обаче, в последните дни и парламентът, и правителството правят неща, свързани с излишни харчове.

"Сега в момента, за тези няколко дни има едно страшно надцакване кой повече пари ще похарчи - правителството или парламента. За съжаление го казвам. Ако бях премиер, щях да се боря нито едно от двете неща да не се случи", допълни той.

На въпрос от журналисти дали всъщност и ГЕРБ не са се включили в това "надцакване" Борисов беше лаконичен: "Включихме се, разбира се, няма да оставим на Денков и Асен Василев да дават стотици милиони в последния си ден. Така че, да, включихме се, естествено. Но в царството на лудите, само нормалния го обявяват за луд."

Борисов разкритикува "Продължаваме промяната", че нищо не са направили по Плана за възстановяване и развитие и така отговори на критиката на Асен Василев, че има забавяне в средствата от Брюксел. Сред критиките беше и че не са приети правилата за работа на Комисията за борба с корупцията. За това Борисов каза, че от ГЕРБ са готов още утре да гледат тези правила.