Целта е била те да получат по 100 хил. евро обезщетения, на каквито не са имали право, заяви пред БНТ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Премиерът Бойко Борисов заяви преди няколко дни, че има 1000 договора в КТБ, които са били на преференциални високи лихви и са били променени.

По закон, при фалит на банката, когато трябва да се покрива гарантираният депозит от 100 000 евро, той се покрива, ако клиентът е бил по стандартните условия. Ако е бил специален клиент, не би следвало после заради тази екстра, да се покрият парите.

Кордовска е представител на БНБ във Фонда за гарантиране на влоговете, а в централната банка временно ръководи управление "Банков надзор". Самата тя беше уличена, че е закрила влоговете си в банката часове преди да бъде поставена под специален надзор.

Очакваме до края на деня да получим всички указания на БНБ към квесторите, каза днес главният прокурор Сотир Цацаров.

"Аз ви казах, че има такива указания по досъдебното производство. Когато до края на деня бъдат получени всички указания и след като бъдат проучени - едва тогава ще се правят някакви изводи", каза той. По думите му, това е въпрос на разсъждения и анализи, а не на това - кой е дал и кой не е указания.


За деянията на Кордовска потвърди вчера и шефът на комисията за КТБ Десислава Атанасова. Тя прочете част от писмо на Иван Искров до квесторите, в което се казва, че гарантираните суми по преференциалните договори не трябва да бъдат изплащани като обикновените. Нели Кордовска обаче дава обратното указание и така дава зелена светлина за изплащане на парите на Иван Костов, например, посочи депутатът от ГЕРБ.

Според Атанасова разкриването на банковата тайна ще засегне само преференциалните договори, за които се говори в публичното пространство.

„Отпадането на банковата тайна е по отношение единствено и само по отношение на тези депозанти с преференциални договори, които са в обект на публичен интерес. И в момента закона за кредитните институции дава възможност за отпадане на банковата тайна при определени условия“, заяви тя.

Стоянова коментира, че когато става дума за банкова несъстоятелност, банкова тайна не трябва да има както за депозантите, така и за кредитополучателите.
Тя подкрепя желанието на ДПС за повече прозрачност и заяви, че вече се работи по конкретната формулировка в закона.

С друго изменение ще се даде възможност синдиците и международната компания за проследяване на паричните потоци, която предстои да бъде наета, да получат достъп до платежната система, за да могат да проследяват трансакциите.

Председателят на бюджетната комисия изрази изненада от това, че стотици хора - служители в КТБ, в БНБ и в одиторската компания, заверявала отчетите на банката КПМГ, са нарушавали закона и са действали срещу обществения интерес.

"Гледам и не вярвам на очите си. Не мога да разбера как квесторите, за които чувам, че са сериозни хора, са разрешавали това, как толкова много, стотици хора, работещи в КТБ, са се съгласявали да стават собственици на фиктивни фирми и да подписват договори за милиони...Изведнъж се оказа, че и в БНБ са не един и двама, както и в одиторската компания КПМГ. Какво се случва с обществото, коя е тази сила, която ги кара?", попита Стоянова и предположи, че едва ли е ставало заради големи суми пари, а по-скоро са го правели само за заплатите си.

Тя повтори, че продължава да иска оставката на управителя на БНБ Иван Искров, но и предупреди, че личността му прекалено се сатанизира "като че ли само той е виновен".

Схемата "КТБ" >>