Според депутата от РБ Мартин Димитров номинацията на Костов за подуправител с ключовия ресор "Банков надзор" буди сериозни притеснения:

"Той е част от кабинета на Жан Виденов. По време на този кабинет доста банки в България фалират. При това положение, и след случая "КТБ" , същият човек да бъде предлаган за подуправител и то на "Банков надзор" – на нас не ни изглежда подходящо. Подобна кандидатура не може да бъде подкрепена, заяви Димитров.

Димитър Костов е бивш министър на финансите от времето на правителството на Жан Виденов. Тогава депутатът от СДС Венцислав Димитров изхвърли предложения от него бюджет през прозорец от НС.

Вчера, след като положи клетва като управител на БНБ в парламента, новият гуверньор Димитър Радев заяви намерение да остави Калин Христов и Димитър Костов в Управителния съвет на Централната банка. Христов, чийто мандат изтича през есента, ще запази и ресора си – управление "Емисионно".

Костов обаче ще поеме "Банков надзор", въпреки че в момента ръководи управление "Банково". Той беше предложен и от досегашния управител Иван Искров за ръководител на банковия надзор, но управляващите от ГЕРБ спряха процедурата, защото не срещнаха подкрепа от другите политически сили.

Изненада бе и името на третия подуправител, който ще трябва да поеме управление "Банково". То ще се ръководи от Нина Стоянова, която в момента е главен юрисконсулт в БНБ.

Номинациите трябва да бъдат гласувани в парламента, като банковите среди настояват съставът на Управителния съвет да е попълнен максимално бързо.

Излишно се полемизира темата дали новият управител на БНБ ще работи с хора от стария екип, важно е какви специалисти са те, коментира междувременно Камен Тошков – бивш подуправител на "Банков надзор" в БНБ.

"Не виждам големи сътресения и ми се струва преувеличено да се свързва екипът със случая "КТБ" и на тази база да се правят някакви изводи", каза още Тошков.

Според него дейността подуправител на "Банков надзор" е много отговорна и трудна, а Костов има опит и знания.  Тошков смята, че новото ръководство на БНБ трябва да наблегне на качествата на служителите в направление "Банков надзор" и те да могат да реагират бързо при проблем в някоя банка.

Не е имало договорки за избор на управител на БНБ, каза в същото време пред Нова телевизия председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя призна, че изключително трудно е намерен кандидат за позицията и е нормално най-голямата политическа сила да е и най-активна в това отношение, защото без гласовете на ГЕРБ няма как да се избере гуверньор. 

Стоянова каза още, че се надява, че новият управител няма приятели банкери, визирайки мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев. Тя посочи, че хората на високи държавни позиции трябва да внимават в личния си живот, защото всяка висока публична позиция ограничава личния живот, коментирайки видеоклипа с Василев и Искров, които пеят прегърнати, разпространен в медиите преди време.

АНКЕТА: Одобрявате ли избора на новия управител на БНБ?