Към 17.30 в ЦИК са постъпили близо 190 жалби и сигнали, каза говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Повечето от тях са свързани с организацията на изборния процес в секциите, а друга - с избирателните права, в това число непредадени бюлетини на избиратели, за включване на такива в заличителния списък, поради това че са подали заявление по настоящ адрес, или пък не са успели да гласуват, тъй като не са били включени в избирателните списъци по настоящ адрес.

Общо 48 са жалбите и сигналите, свързани с предизборна агитация. По думите на Андреев основните сигнали, които обаче пристигат, не са от съществено значение, тъй като се отнасят до публикации в социалните мрежи или пък за вече съществуващи билбордове и плакати, които са разлепени в рамките на предизборната кампания. В този списък са и вече установените от ЦИК нарушения във връзка с публикуването на данни от социологическите проучвания, т. нар. екзитпол, каза Александър Андреев. В тази връзка вече броят на медиите с това нарушение са четири и за тях са взети решения от ЦИК.

В Централната избирателна комисия има и четири сигнала за купуване на гласове и те трябва да се насочат към районните прокуратури и районните управления на МВР, защото не са от компетенциите нито на ЦИК, нито на ОИК, каза Андреев.

На въпроса кога да очакваме следващите данни за избирателна активност и какви са до момента очерталите се тенденции, говорителя на ЦИК коментира, че във всички общини е започнало събирането на избирателната активност към 17.30 часа и съвсем скоро тя ще бъде обобщена.

По думите на Андреев и на тези избори избирателните активности следват тенденциите от изборите през 2015 г. с леки разлики в стотните от процентите. Той припомни още, че активността в края на изборния ден винаги се дава въз основа на окончателните резултати, които са обявени от Общинските избирателни комисии, т. е. към края на изборния ден ЦИК не събира и няма да има такива данни. Те ще бъдат допълнително предоставени на основата на цялата информация от окончателните резултати и приетите от ОИК протоколи.

Снимки от изборния ден вижте тук.