БСП очевидно няма спирачки и е тръгнала, изборните резултати го показват, по една низходяща тенденция, която все повече ще намалява общественото й влияние. Този процес не е от вчера, а от няколко години. Затова имаше гласове, предупреждения, те винаги бяха заклеймявани, обявявани за вътрешнопартийна опозиция, за другари на Бойко Борисов и всякакви други заклинания от страна на ръководството, но гражданите си казаха думата на изборите. Тенденцията е ясна. Вчерашната констатация на конгреса, че няма подадена оставка, кара много членове на БСП да констатират, че те не са членове на БСП и аз от днес също влизам в тази категория. Аз констатирам от днес, че не съм член на БСП, да се знае. Това заяви пред БНР бившият лидер на социалистическата партия Михаил Миков.

Той допълни, че ще си върне партийната книжка и ще спре да плаща членски внос.

"Разбира се, формалните атрибути са това на член на БСП, но по-важното е, че вече не съвпадат моите идеи с тези на член на БСП", уточни Миков, след като е разочарован, че БСП отдавна не е партията, в която е членувал десетилетия.

По думите му с участието във властта БСП не може да постигне нещо съществено в политически план, само в личностен.

"Има обществена нужда от нова лява партия. Вероятно ще има и процес на фрагментация на лявото. Тези разговори трябва да започнат, защото днес лявото не е представено нито парламентарно, нито като обществена дискусия", добави предшественикът на Корнелия Нинова на председателския пост на "Позитано" 20.

Според Миков, социалният вектор на БСП не се видял на вчерашния конгрес на партията.

"Най-големият въпрос е с работещите хора. Тези, върху чийто труд се крепят печалбите, защото в условията на коронавирус има 60:40 за бизнеса, има различни помощи от държавата, само че за тези с минимална работна заплата, които трябва да нахранят децата си, да си платят разходите, като че ли нямаше някакви особени държавни грижи. А те чрез тази данъчна система пълнят приходната част на бюджета, каза Миков.

"Вчерашното заседание на БСП за първи път нямаше предварително формирани документи, обикновено един конгрес и неговото заседание е свързан с политически курс, с материали, документи, имаше една много сериозна резолюция, която беше неглижирана от социалисти, които поставя някои фундаментални въпроси, но тя беше неглижирана под фойерверките на големия въпрос за спасяването на г-жа Нинова", каза още Миков.

"Големите въпроси за неравенствата са много по-важни от въпроса за джендърите. Кой мъкне държавата на гърба си, демографските проблеми виждате за 10 години такъв срив на 10% на населението не е имало през нито една война или национална катастрофа за България", смята бившият лидер на БСП.

Михаил Миков, който е и бивш вътрешен министър, коментира и планираните реформи в МВР.

"Разследването е основна функция на МВР, прокуратурата надзирава, трябва да имат повече правомощия разследващите полицаи, а и да носят повече отговорност. Трябва да се даде доверие на разследващите, а ако злоупотребят с правата си, има текстове в наказателния кодекс, че носят отговорност. Прокуратурата няма как да бъде заобиколена, тя има обвинителна функция, което е конституционна функция. Твърде малък е капацитетът за разследване в България на разследващите полицаи, той трябва да се укрепва от МВР, а не по Митниците, в КПКОНПИ. Неуспешни са опитите за изваждане на разследващите функции от МВР и от следствието в рамките на прокуратурата. Тоест, укрепване на системата, засилване на възможностите, ясни отговорности за всеки разследващ полицай".

И подчерта, че реформите трябва да се случват спокойно, хладнокръвно и след като са ясни, тогава да се обявяват.