Отношението към ваксинацията е нещо, с което политическите фигури трябва да се ангажират, но не е работа на една демократична власт да налага мнение, дори и въз основа на експертни данни, които показват, че ваксинацията е необходима. Ето защо служебното правителство е взело възможно най-ефективната мярка, която прехвърля тази отговорност на хората и бизнеса. Така бизнесите, които искат да работят, трябва да бъдат с персонал, който е ваксиниран. Зеленият сертификат дава на всеки право на избор, каза политологът Слави Василев.

Василев определи като предизборен трик на "Да, България!" искането президентът Румен Радев да прекрати предизборнатата си кампания и да свика спешно Консултативния съвет по национална сигурност, на който лидерите на партиите от 46-ото Народно събрание да решат заедно какви да са мерките срещу пандемията. Според Василев партиите, които се обявиха срещу въвеждането на зеления сертификат, са недоволни от резултата в предизборната си кампания и правят опит да го променят, като се уповават на страха на хората.

  • Има ли резон в решението на здравното министерство няколко хиляди деца да не ходят присъствено на училище, а милиони избиратели да гласуват безпроблемно в освободените класни стаи?
  • Според представените до сега социологически проучвания, ГЕРБ отново ще са първи. На какво се дължи това след една година чегъртане?
  • От парламентарно представените партии само ДПС издигна партиен кандидат за президент. Какво спря БСП и ГЕРБ да направят същото?

Отговорите на Слави Василев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Слави Василев е политолог, завършил международни отношения в Бостънския университет, САЩ. Работил е в американския Конгрес, а по-късно и като главен експерт в кабинета на президента Румен Радев.