Проф. Анастас Герджиков заяви, че ако бъде избран за държавен глава, основен приоритет за него ще бъде да отстоява националния интерес. Това е една от най-важните отговорности на президента, каза той при посещението си във Велико Търново. Проф. Герджиков изрази разочарованието си, че на този етап това не се случва дори и в отношенията с европейските ни партньори и допълни, че "по собственото му признание в Брюксел г-н Радев не е постигнал нищо, за да защити българския интерес - нито по отношение на цените на електроенергията и газа, нито по отношение на Република Северна Македония".

Проф. Анастас Герджиков напомни, че първият приоритет, посочен в програмата му с кандидата за вицепрезидент Невяна Митева, е отстояване на националните интереси и националното достойнство в международните отношения. България трябва да е пълноценен член на Европейския съюз, но трябва да отстоява националния ни интерес и да покаже достойнство и гръбнак.

"На една такава среща българският президент трябва да покаже гръбнак и твърда позиция. Първо по отношение на зеления преход. Всички искаме чист въздух и опазена природа, но не с цената на жертване на хората. За година и половина дефицитът на газ в Европа е 70 милиарда кубически метра. Не е сега моментът да поставяме зелената идеология над икономическите интереси и работните места на гражданите", смята проф. Герджиков.

На такава среща българският президент би трябвало не да слуша безмълвно Ангела Меркел, както призна самият Радев. Трябва да обясним и да отстояваме българската позиция. Единственото, което искаме, е спазването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а това означава и спазване на европейските ценности. Вместо да допускаме противопоставяне на България на останалите страни-членки по този въпрос, следва да убедим страните-членки, че не България, а Европейският съюз трябва да постави това изискване към Република Северна Македония в рамките на преговорите по глава 35, посветена именно на добросъседските отношения и договори", обясни проф. Герджиков.

При срещата на кандидат-президентската двойка във Велико Търново, граждани отвориха темата и за Конституцията, която е толкова обсъждана напоследък. Проф. Герджиков напомни, че още преди една година, след дълга работа на експертите, г-н Радев е заявил, че има готов проект за промяна на Конституцията. "Моля, покажете го, г-н Радев, нека да го видим и обсъдим", призова той.

Крайно време е г-н Радев да поеме отговорност за здравната криза, която назначеното от него служебно правителство допусна. Днес, в телевизионно интервю на министър Кацаров, видяхме един объркан човек, който е напълно неподготвен за ситуацията. В ефир той призна, че чак сега се сключват договори за безплатни тестове, че едва днес е питал за респиратори, че е необходимо време, за да се организират нещата както трябва.

"Какво прави правителството досега, какво правиха цяло лято, защо тепърва взимат мерки, които трябваше да са готови преди месеци. Действията на правителството са плод на паника и страх от изборите, защото Радев се уплаши от броя на заболелите и починалите", коментира проф. Герджиков.