В България подхода към коронавируса е да гледаме да не се хванем. Има правила, но си затваряме очите за тях. Когато обаче има прието правило, то трябва да се спазва, а политиците трябва да дават пример. Така Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл" коментира решението на Парламента, че зеленият сертификат не е задължителен за 240-те народни представители, когато влизат в сградата на Народното събрание. Според Симеонов с това решение 47-ото Народно събрание е казало на хората, че изискването за зелен сертификат не е важно.

Иначе, най-важните теми за обществото сега са цените, политическата стабилизация на страната и разкритията, свързани с предишните управляващи от ГЕРБ, казва шефът на "Галъп". От външнополитическите теми, като най-важна за хората Симеонов откроява тази за Република Северна Македония. По нея обаче в обществото спор няма, всички застават зад официалната позиция на България.

Силно наелектризиране в обществото изпълнителният директор на "Галъп" очаква по темата за съдебната власт. То ще тръгне заради различните мнения, които ще започнем да чуваме още през следващите дни. Напрегнат политически процес се очаква и заради възприетата тактика от ГЕРБ за капсулиране. Симеонов очаква бившите управляващи да бъдат ярка опозиция на всичко, което се случва в Народното събрание.

"Толкова дълго се договарят, че като че ли се канят да стоят четири години", така Първан Симеонов коментира подписването на споразумение за коалиция между ПП, БСП, ИТН и ДБ. И в това, според него, има логика, защото трудното минава в началото, а после всеки взема ресори, като не гледа в тези на другия. Така, казва Симеонов, могат да изкарат доста дълго време и дава за пример тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС през 2005 година.

  • Може ли коалицията да обезличи по-старите партии в нея?
  • Появиха се опасения за феодализация на министерства. Ефективен ли е моделът, който ПП предлага?
  • По какво ще разберем, че промяната, която сега продължава, вече е постигната?
  • Наскоро казахте, че за Република Северна Македония у нас вече се говори в опасна тоналност. Кой говори така?

Отговорите на Първан Симеонов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Първан Симеонов е доктор по политология, магистър по политически мениджмънт, бакалавър по журналистика. Изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл". Преподава политически кампании и изследователски методи в СУ"Св. Климент Охридски". Член и бивш председател на клуба на стипендиантите на фондация "Конрад Аденауер".