Преизбраният за председател на Камарата на представителите на американския Конгрес Джон Бейнър каза, че иска президентът на САЩ Барак Обама да подкрепи републиканските законопроекти в областта на енергетиката и заетостта с цел да бъде преодоляна междупартийната безизходица, спъваща законодателната дейност в последните години, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В първата си реч пред новия Конгрес Бейнър заяви, че работата му прилича на тази на фермер, тъй като се стреми да засажда семена и да се бори с вредителите. Той призова конгресмените за търпение.

Бейнър беше избран за трети път за председател на Камарата на представителите въпреки предизвикателството, което му отправиха консервативни конгресмени от неговата Републиканска партия, посочват ДПА и Ройтерс, на които се позова БТА. Той получи 216 гласа от 408 и за малко да не спечели мнозинство, след като 25 души от фракцията на ултраконсервативното крило т.нар. Чаено парти* отказаха да го подкрепят.

Тази съпротива подчерта разделенията в Републиканската партия, която увеличи мнозинството си в Камарата на представителите след изборите през ноември, когато демократите на Обама понесоха поражение. Тези републиканци, които отказаха да подкрепят Бейнър, го смятат за твърде мек и не достатъчно консервативен, отбелязва Асошиейтед прес.

Републиканците поеха контрола за пръв път от 8 г.

Републиканската партия от вчера контролира двете камари на Конгреса за първи път от осем години и се готви за борба за власт по въпроси от здравната реформа до опазването на околната среда, които може да определят последните две години от мандата на Обама, отбелязва АП.
 
В долната камара на Конгреса (Камарата на представителите) заседават 246 републикански представители срещу 188 демократи от партията на Обама. Това е най-голямото републиканско мнозинство от близо 70 години.

В Сената републиканците се готвят да оспорят здравната реформа на Обама, указите му за узаконяване на милиони нелегални имигранти и ключови разпоредби в сферата на бизнеса и опазването на околната среда. Те планират да отправят предизвикателство към президента за дълго отлагания петролопровод "Кийстоун Екс Ел" от Канада до Тексас. Разпоредбите за изграждането му срещат съпротивата на природозащитниците и бяха блокирани в Сената, контролиран досега от демократите.

По принцип започването на работа по този тръбопровод на компанията ТрансКанада, подкрепян категорично от Отава, не зависи от разрешението на Конгреса, а от администрацията на президента на САЩ Барак Обама. Но повече от
шест години изпълнителната власт не се е произнесла по въпроса заради противопоставянето на еколози и на повечето от демократите.


*Чаеното парти (на английски: Tea Party movement) е обществено-политическо движение в САЩ, чиито заявени цели са борба за намаляване на правителствените разходи и данъците, намаляване на бюджетния дефицит и държавния дълг. Определяно е като американо-консервативно, либертарианско, консервативно-либерално и популистко. Сред известните републиканци, участващи в движението са Сара Пейлин и Мишел Бахмън.