На така наречената "бирена среща на високо равнище" в задушната вечер снощи, близо до градината с розите в парка на Белия дом, Обама разговаря лично с професор Хенри Луис Гейтс Младши и сержант Джеймс Кроули от полицията в Кембридж, щата Масачузетс. Това съобщи ДПА, на която се позова БТА.
Обама, който миналата седмица предизвика напрежение, като обвини полицията за ареста на Гейтс в собствения му дом, се опита да омаловажи значението на срещата, преди тя да започне, като заяви, че тя не е "среща на високо равнище", а просто "събиране на трима души за по питие в края на деня". Камерите и фотоапаратите бяха взели на мушка бялата кръгла масичка цял час преди срещата - добра илюстрация за начина, по който събитието доминираше в ефира през последните дни - включително въпросът кой каква бира ще пие.
Политик както винаги, Обама, по риза с навити ръкави, пиеше "Бъд лайт" - най-продаваната бира в САЩ. Гейтс избра ямайското пиво "Ред страйп", а Кроули предпочете "Блу муун" - бял ейл от белгийски тип.
Гейтс беше арестуван на 16 юли в дома си. На връщане от Китай професорът, заедно с таксиметровия шофьор, който го докарал, разбил входната врата на къщата си, защото ключалката заяла. Кроули се появил, след като бдителен съсед се обадил на полицията, мислейки, че професорът е крадец. Въпреки че Гейтс показал документи за самоличност, последвал устен спор с Кроули, който в крайна сметка арестувал професора за "нарушаване на обществения ред". Впоследствие обвинението беше снето.
Седмица по-късно Обама, първият чернокож президент на САЩ, превърна инцидента в национална сензация. На пресконференция на 22 юли той обяви, че кембриджката полиция е "действала глупаво", арестувайки Гейтс - известен историк и дългогодишен негов приятел. Полицейските профсъюзи поискаха извинение и няколко дни по-късно Обама отново се появи пред камерите. Той призна, че би могъл да "подбере" думите си по-добре, но не отправи изрично молба за извинение. Той прие предложението на Кроули за среща на по бира с него и Гейтс, за да облекчат напрежението.
Кроули каза, че на срещата никой не се е извинявал. Всички се съгласили "да продължат напред", а той и Гейтс се разбрали да продължат диалога, може би на по чаша "Куул-ейд" (популярна в САЩ разтворима безалкохолна напитка с плодов аромат) или студен чай, за да не дадат погрешен пример на обществото с консумацията на алкохол. Самотен протестиращ пред Белия дом осъди срещата, която според него неправилно представя алкохола в благоприятна светлина.
Гейтс напусна срещата, без да разговаря с журналисти. Арестът и коментарите на Обама предизвикаха оживен спор за начина, по който американската полиция се отнася към представителите на различните раси. Обама заяви, че спорът показва, че расизмът все още не е напуснал американците.
Вижте снимки от срещата