Петимата български евродепутати от ПЕС/БСП бяха сред общо дванайсетимата членове на ЕП от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, които гласуваха против резолюцията, обявила Русия за спонсор на тероризма, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел.

Председателят на делегацията на българските социалисти Петър Витанов мотивира отрицателния вот на колегите си.

"Не може в тази резолюция да се призовава за ограничаване, всевъзможно ограничаване на всички дипломатически контакти. Това означава, че просто не се търси мирно решение, не се търсят преговори, а се търси очевидно допълнителна ескалация", заяви Витанов.

"Със самата тази тежка риторика, в крайна сметка, според мен, се отвързват ръцете на Путин и се влиза в наратива на Путин. Обяви го за терорист и тогава на практика ще му отвържеш ръцете! Той да прави каквото си пожелае в Украйна, без да се съобразява с нищо", коментира социалистът.

Още вчера Витанов и колегите му Сергей Станишев, Иво Христов, Елена Йончева и Цветелина Пенкова са заявили, че няма да подкрепят резолюцията, припомня националното радио.

Най-многоброен отрицателен вот по резолюцията има от групата "Идентичност и демокрация" - 26 души. От българските евродепутати във вота не са участвали Ева Майдел от Европейската народна партия и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти.

В документа европарламентът призовава ЕС да продължава да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството й в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Членовете на Европарламента искат контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени. В документа се отправя призив към държавите членки бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва.