Бившият депутат и бивш конституционен съдия Георги Марков изказа похвали към речта на досегашния президент на ПЕС Сергей Станишев, изнесена по време на конгреса на европейските социалисти в Берлин.

"Силна реч на Сергей Станишев в Берлин с повик за мир и препратка към Вили Бранд - германския канцлер, който взе Нобелова награда за мир за помирението Запад - Изток", написа в профила си бившият депутат и конституционен съдия. 

В словото си с отчет за 11-те години начело на ПЕС, Станишев призова темата за война в Европа да бъде заменена с дискусия за мир. Станишев настоя "никога да не забравяме, че Европа е проект на мира" и напомни, че мястото за провеждане на конгреса на ПЕС, не е избрано случайно: "Провеждаме конгреса си в Берлин - нека последваме Вили Бранд и неговия кураж за политика, която направи възможно Хелзинкското споразумение и събори Берлинската стена."

Именно приноса на Вили Брандт за мира и развитието на европейския проект подчерта и Марков, който иначе е бил винаги представител на консервативната десница.

"Дори коленичи в знак на извинение при посещението си в Полша - първо на германски канцлер след Втората световна война. За жалост, Шолц е далеч от класата на Бранд и Кол, дори и на Меркел. Макрон пък въобще не може да се сравнява с Жискар д'Еестен, Митеран, Ширак, дори и със Саркози", коментира още Марков.

И продължи в критичен дух към сегашните европейски лидери.

"Този Запад, не е онзи Запад. Остана без лидери. Ама съвсем..."Политико" нарича Урсула "Американският президент на ЕС". Ама е пътник, след като я подпука Европейската сметна палата, а от вчера и Кьовеши, заради скандал при закупуване на ваксини от "ПФАЙЗЕР", засяга бившиият депутат и темата за проверката на европейската прокуратура относно доставките на ЕК за ЕС на ваксини срещу коронавирус.

"Какви европейски времена на прага на Трета световна война...", завършва коментарът на Георги Марков в социалната мрежа.