На фона на напрежението в двустранните ни отношения със Скопие, български делегации се поклониха пред паметта на загиналите наши офицери и войници във военните гробища в Северна Македония.

"Човешки ръце, а не природата се опитват да заличат паметта за падналите в името на българския идеал за обединение. Имената на поругателите и осквернителите никой не помни. Заличените лица остават, отломките казват истината по-силно", каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която заедно с президента Георги Първанов се поклони на българското военно гробище в битолското село Цапари в Северна Македония.

Гробището е от Първата световна война, когато в него са погребани 214 български войници и офицери. То е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония. Вицепрезидентът положи цветя пред седемте паметника на български офицери, погребани в двора на църквата "Св. Георги". Тези паметници са едни от малкото запазени от хилядите български офицерски паметници на територията на днешна Северна Македония.

"Помним тези 214 синове на Майка България - от Видин до Тракия, които лежат под тази земя след дни на безпримерен героизъм на Червената стена, в сражения срещу многочислен враг. Няма по-силна заповед, нито от цар, нито от генерал, от тази, която повелява дългът за свободата на своите братя и обединението на Отечеството", каза Йотова по време на традиционния военно-църковен ритуал на Архангелова задушница, цитирана от Прессекретариата на държавния глава. "Балканските народи имаме нелека и много обща история. Колкото по-добре я познаваме, ще живеем в мир и разбирателство", посочи Илияна Йотова.

Снимка: Президентство

Вицепрезидентът благодари на всички, които възстановиха войнишкото гробище. "Всеки паметник е послание, а нашето послание е никога повече война", посочи Йотова. "Всеки път, когато погледнем към белите кръстове, мислим за цената на омразата и противопоставянето и има ли оправдание за страшните конфликти, довели до милиони жертви", изтъкна вицепрезидентът. "Днес заветът "никога повече" не е истина. В Европа отново има война. На следващите поколения трябва да завещаем не оръжия и разрушения, а мир и възможности за бъдещето", подчерта Илияна Йотова.

В ритуала участваха президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов и генералният консул в Битоля Димитър Иванов. Венци бяха поднесени и от името на министъра на отбраната, от военните аташета на Хърватия, Италия и Румъния, от директора на Българския културно-информационен център в Скопие Антония Велева, от българските сдружения в Северна Македония, съобщава БТА.

Снимка: Президентство

"Войните, които нашата армия е водила, са справедливи войни, войни за освобождението на нашите сънародници, за обединението в една държава. Бил съм тук преди доста години, бил съм на военното гробище в Ново село, знам, че страната ни и нашите сънародници поддържат военните гробища в Хърватия, Унгария, на други места по света, където нашите воини са положили костите си. Това е израз на цивилизовано отношение, което трябва да се пази, за да се предава духа и историята напред в поколенията", заяви Георги Първанов.

Снимка: Президентство

По-рано в Генералното консулство на Република България в Битоля вицепрезидентът заедно с българската делегация присъства на откриването на изложбата "125 години българско дипломатическо представителство в Битоля" и представянето на книгата "Досието "Галичица" и прекършената съдба на Панде Ефтимов". Илияна Йотова положи цветя на гроба на първия дипломатически представител в Битоля Никола Стойчев.

 Българска делегация се поклони и поднесе цветя и на военното ни гробище в Ново село, Струмишко

Представители на Министерство на отбраната, на посолството на Република България в Скопие, фондация "Българска памет", ученици почетоха паметта на войниците и офицерите, погребани в българското военно гробище в Ново село, Струмишко, в Република Северна Македония.

Българската делегация бе водена от заместник - министъра на отбраната Катерина Граматикова, която посочи в словото си, че на военното гробище край Ново село, на територията на Република Северна Македония, почиват костите на 71 български офицери и войници от 11-а пехотна Македоно-одринска доброволческа дивизия и 2-а пехотна Тракийска дивизия.

Снимка: БТА

"Тези българи са родом от различни исторически области на страната, но всички те са отдали своя живот пред олтара на родината. Почитането на тяхната памет е особено важно днес, защото съвпада с началото на честванията на 110-годишнината от обявяването на Балканската война", посочи заместник-министърът на отбраната, предава БТА. Тя допълни, че военното гробище е възстановено с решение на властите на Република Северна Македония, с финансовото съдействие на фондация "Българска памет" и с подкрепата на местни жители и общинска администрация.

Снимка: БТА