България планира да затегне връзките в няколко области със Саудитска Арабия. Затова страната ни вече работи над оформянето на многостранно споразумение. Това съобщи президентът Румен Радев след срещата с Негово Височество принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд. Престолонаследникът, който е и външен министър на страната си, е на официална визита у нас. Той разговаря и с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Екатерина Захариева.

След срещите Бойко Борисов обобщи обнадеждаващо, че България може да се върне на газовата карта на България и то с ключова роля. 

Министър-председателят изрази задоволство от участието на Обединение "Консорциум Аркад" по строителните дейности за разширението на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" от българо-турската граница до българо-сръбската граница.

"Така имаме голяма възможност и за диверсификация, и за това България отново да се върне на газовата карта като регионален център за газоразпределение на Балканите", подчерта той.

Борисов посочи, че Саудитска Арабия е много важен партньор за България и оцени високо ролята на Кралството в регионален и глобален план. Той отбеляза и желанието България за развитие на взаимноизгодни отношения в области от стратегическа важност за двете страни.

Министър-председателят Бойко Борисов и Негово Височество принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

Снимка: БТА

Премиерът изтъкна, че страната ни подкрепя Кралство Саудитска Арабия по приоритетите на неговата програма за председателство на Г-20 през тази година. Както и че двете страни споделят сходни виждания и позиции по множество международни въпроси. Категоричната воля за засилените връзки между България и Саудитска Арабия е вече функциониращото посолство на България в Рияд.

Посещението Ви е символичен знак и към саудитския бизнес за по-нататъшно ползотворно партньорство в редица сектори. Ръстът на двустранната търговия с 49% през периода януари-октомври 2019 г. 

В рамките на срещата министър-председателят Борисов отправи и покана към престолонаследника Негово Кралско Височество принц Мохамед Бин Салман Ал Сауд да посети страната ни, за да бъдат обсъдени още по-задълбочено пътищата за допълнително активизиране на двустранното сътрудничество.

Радев по време на визитата с принц Ал Сауд.

Снимка: БТА

От своя страна президентът Румен Радев поясни какво предвижда многостранното споразумение.

"България работи за изграждането на многостранно и всеобхватно споразумение със Саудитска Арабия за развитие на нашите отношения в области като икономика, инвестиции инфраструктура, селско стопанство, туризъм, високи технологии и иновации", посочи той и изрази убеденост, че посещението на външния министър на Кралството ще е нов импулс на двустранните отношения.

"Кралство Саудитска Арабия е наш важен партньор в региона на Близкия Изток", отбеляза президентът и посочи, че фактът, че в рамките на две години за втори път министър на външните работи на Кралство Саудитска Арабия посещава България е важен знак, че има обща воля за задълбочаване на политическото сътрудничество и развиване на връзките в редица важни области, каза още държавният глава. 

Общите ни усилия в областта на борбата с тероризма и сигурността имат важен принос за укрепването на стабилността в региона на Балканите и на Близкия изток, подчерта още Румен Радев.

Захариева посреща принца в Министерския съвет

Снимка: БТА

"България е един от най добрите приятели на Саудитска Арабия в ЕС. Тази година отбелязваме 25 г. от установяването на дипломатически отношения между страните ни и се надяваме да използваме юбилея за опознаване едни с други", отбеляза и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на срещата с принц Фейсал бин Фархан бин Абдуллах ал Сауд. 

Двамата първи дипломати обсъдиха още ситуацията в Близкия изток. Те се обединиха около мнението, че всички конфликти трябва да се разрешат по мирен път на масата за преговори.