Милиардерът и собственик на "Амазон" и "Вашингтон пост" Джеф Безос е жертва на хакерска атака. Мобилните му данни са станали достояния на поръчителите му след като е получил съобщение по приложението WhatsApp. То е било изпратено от личния акаунт на престолонаследника на Саудитска Арабия, твърдят източници от разследването пред "Гардиън", пожелали да останат анонимни. 

Според спецченгетата, криптираното съобщение идва от номера, използван от Мохамед бин Салман. Към него е бил прикачен файл с вирус, чрез който е било проникнато в телефона на най-богатия човек в света. 

"Основната версия е, че разбиването на телефона му е предизвикано точно от този файл, чрез съобщението на бин Салман до Безос", твърдят източниците. 

Безос и бин Салман са имали на пръв поглед приятелски чат по WhatsApp. Вирусът е изпратен на 1 май 2018 година, разкриват ексклузивно пред "Гардиън" анонимните източници. Така огромно количество лични данни буквално са източени от телефона на милиардера само за няколко часа.

Британското издание не разполага с подробности около информацията, която е била хакната. 

Разкритието, че бъдещият крал на Саудитска Арабия може да е участвал лично в пъкления план срещу основателя на "Амазон" се превърна в тема номер 1 от "Уолстрийт" до Силициевата долина. Гениалният, но незаконен ход на арабския престолонаследник, може да подкопае усилията му да установи крепки контакти със западните инвеститори. 

Мохамед бин Салман пое ангажимент да превърне кралството в модерна и икономически стабилна страна, въпреки нестихващите критики и опитите за репресии, които кроят неговите съперници. 

Повдигнати са сериозни въпроси към кралската особа относно обстоятелствата, при които американският таблоид "Нешънъл Енкуайърър" се е сдобил с интимни подробности за личния живот на Безос. Сред тях са пикантни текстови съобщения и селфита, които станаха обществено достояние около 9 месеца след предполагаемата хакерска атака - в началото на 2019 година. 

Разследващите не изключват да стигнат и още по-далеч. Престолонаследникът и близкият му кръг от съратници може да се превърнат отново в обект на наблюдение, както се случи в месеците след убийството на Джамал Кашоги. Журналистът от "Вашингтон пост" бе ликвидиран през октомври 2018 г. - около 5 месеца преди предполагаемата хакерска атака срещу собственика на същия вестник Джеф Безос. 

Веднага след публикацията на "Гардиън" Саудитска Арабия отрече да има общо с хакването на телефона на милиардера. Дипломатите са категорични, че убийството на журналиста е резултат от "нелоялни действия" и че арабските управници нямат общо с престъплението.

През декември саудитските магистрати осъдиха 8 души за участие в убийството след процес при закрити врати. Тайното заседание бе остро критикувано от експертите по правата на човека. 

Специалистите по дигитална криминалистика започнаха вече изследвания за телефона на Безос, след публикацията с пикантните подробности около личния живот на милиардера, които лъснаха в медиите през януари 2019 година. Изобличена бе извънбрачна връзка на богаташа, а екипите по сигурността се състезаваха кой първи ще намери злосторника, продал тайните на таблоида, собственост на American Media Inc (AMI).

AMI не веднъж поясниха, че са били насочени към интимните истории от брата на приятелката на Безос.

Докато топката се прехвърляше между таблоида и саудитските дипломати, отбран екип детективи, наети от Безос съобщиха с "голяма увереност", че атаката е осъществена именно чрез въпросната хакерска атака по телефона на милиардера. Чрез нея са получени и интимните селфита на Безос, които таблоидът публикува. 

Ръководителят на охраната на Безос, Гавин де Бекер заяви пред "Дейли бийст" миналия март, че е предоставил подробности за разследването си на служителите на реда. Той не пожела да коментира публично никаква информация относно предполагаема атака от страна на Саудитска Арабия. Той обаче натърти за "близките отношения" на саудитския престолонаследник с Дейвид Пекер - изпълнителен директор на компанията, която е собственик на изданието "Енкуайърър", публикувало тайните на Безос. Техните взаимоотношения се развиват няколко месеца преди публикациите.

Шефът на охраната така и не вдигнал телефона на журналистите от "Гардиън" и не отговорил на съобщенията им след новите разкрития около хакерската атака. 

От "Гардиън"  научили за конфиденциална криминалистична експертиза на телефона на Безос. Индикациите, че "хакът" е започнал чрез заразения файл, пратен от акаунта на престолонаследника, са прегледани от Агнес Каламар - специалният докладчик на ООН, който разследва извънсъдебно убийства. 

Вероятно разследващите вече обмислят как по официален път да поискат обяснение от Саудитска Арабия.

Експертът Каламар не веднъж е намеквал, че по време на частното си разследване за убийството на Кашоги, се е натъкнал на "достоверни доказателства" за опасни връзки, сочещи към влиятелни фигури от Саудитска арабия. Той отказва коментар за предполагаема връзка на Безос със същото престъпление. 

На въпрос на "Гардиън" как би могло да се търси обяснение от Саудитска Арабия за новото подозрение за "хакерство", Каламар поясни, че следва всички протоколи на ООН да бъдат пратени на тамошните експерти. Според договореностите, ООН трябва да предупреждават правителствата за предстоящи публични обвинения.

Саудитските експерти - дисиденти и анализатори - обясниха  пред "Гардиън" своята гледна точка за посегателството над личните данни на милиардера. По думите им той се е превърнал в мишена заради собствеността му върху "Вашингтон Пост" и редакцията на изданието в Саудитска Арабия. Критичните колони на Кашоги относно Мохамед бин Салман и неговата кампания за репресия срещу активисти и интелектуалци биха могли да бъдат достатъчно основателен мотив да бъде ликвидиран, намекват експертите. 

Ендрю Милър, експерт по Близкия изток, който е работил в Съвета за национална сигурност при президента Барак Обама, заяви, случващото се с Безос е напълно в стила, по който действа престолонаследника и обкръжението му. 

"Вероятно е вярвал, че ако получи тайните на Безос, това може да му осигури чадър в редакцията на "Вашингтон пост" в  Саудитска Арабия", казва Милър. 

Ясно е, че престолонаследникът и свитата му нямат граници за действията, които са готови да предприемат, за да постигнат целите си. Те нямат задръжки дори от факта, че Безос е ръководител на най-мощната компания в света, пише "Гардиън". 

Случилото се определено е поредната интрига, в която ще бъде замесен и Белия дом. 

Американският президент Доналд Тръмп и зет му Джаред Къшнър са в тесни връзки с арабския принц,  въпреки констатацията на американското разузнаване, че именно той е поръчал убийството на Кашоги.

И Саудитска Арабия, и AMI отрекоха кралството да е участвало в публикуването на пикантериите за Безос.

Адвокат на Безос, с когото  "Гардиън" успяват все пак да се свържат, отказва коментар. Пояснява единствено, че милиардерът сътрудничи изцяло на държавното разследване. 

От Саудитското посолство във Вашингтон също не връщат коментар на въпросите около новите разкрития. 

Малко след като получават официалните запитвания на "Гардиън" се появява пост в социалната мрежа Twitter. Той гласи, че подозренията за хакерска атака, инициирана или осъществена с участието на принца на Саудитска Арабия са пълен абсурд. 

"Неотдавнашните медийни публикации с предположения, че кралството стои зад хакерската атака срещу телефона на Джеф Безос са абсурдни", написа в Туитър саудитското посолство във Вашингтон и добави: "Призоваваме за разследване на тези твърдения, за да бъдат изяснени всички факти".

Впоследствие следва и официално изявление.

"Смятам, че абсурдни е точната дума в случая", каза саудитският външен министър принц Файсал бин Фархан Ал Сауд в интервю за Ройтерс в Давос и добави: "Самата мисъл, че престолонаследникът би извършил хакерска атака срещу телефона на Джеф Безос е абсолютно нелепа".

Двама служители на ООН предстои да докладват днес, че са налице достатъчно доказателства, потвърждаващи, че Саудитска Арабия е извършила хакерска атака на телефона на Джеф Безос и както кралството, така и САЩ трябва да разследват случая, съобщи източник запознат с въпроса.