България, Румъния и Турция работят за стартирането на противоминна операция в Черно море. Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев при откриването на международна конференция "Спечелване на мира в Украйна", предава БТА.

Форумът е организиран от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България.

Снимка: БТА

"Около два месеца работихме без тази информация да е публична, вече е публична", каза министърът.

Разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе за по-високата сигурност в нашите териториални води и в изключителната икономическа зона на България. Ще допринесе и за износа на зърно от Украйна, коментира Тагарев.

Снимка: BulFoto

По думите му терористичната заплаха е станала особено видима с терористичните актове на "Хамас" срещу Израел и последвалото напрежение, което, може би, все още има вероятност да ескалира допълнително.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Тези събития могат да доведат до нарастване на миграционния натиск спрямо България, както и напрежение между различни групи, които поддържат едната или другата страна на конфликта. Към момента вероятността за това е много малка, каза министърът и добави:

"В тази обстановка работим с нашите съюзници - това е най-важната гаранция за нашата сигурност".

Снимка: BulFoto

Тагарев отново подчерта, че България ще продължи да оказва политическа, военна и хуманитарна помощ на Украйна, докато е необходимо.

Снимка: BulFoto

Перспективите за мир в Украйна, стратегиите и начините за постигане на сигурност в Черноморския регион, ролята на НАТО и Европейския съюз и бъдещето на европейската архитектура за сигурност ще бъдат основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на днешната конференцията.

Инвестиционната програма до 2032 г. на Министерството на отбраната ще има промени, каза още пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

Имаме още месец да работим по тази програма. Ще има промени. Някои проекти ще бъдат приотизирани на по-високо ниво, някои ще останат по-отдалечени в бъдещето, а един-два проекта може да отпаднат, каза министърът, но добави, че все още няма взети решения.

Предвижда се да има дронове. Българската армия използва дронове, има две процедури за обществени поръчки и договори, сключени за различни типове дронове, конкретно за Сухопътни войски. Със сигурност използването на такива автономни средства или дистанционно управляеми средства със системи за изкуствен интелект ще намерят място в програмата, коментира Тагарев.

Относно включването на нов партньор в многонационалната бойна група Тагарев заяви, че ще се въздържи да каже кой е партньорът, докато не бъде официално обявено от самия партньор. Това ще допринесе за повишаване на бойния състав до ниво бригадна група около 5000 военнослужещи тогава, когато е необходимо. Имаме около 1000 военнослужещи от съюзни страни, ако обстановката се запази каквато е в момента, едва ли ще наложи да имаме повече от 1500 души, обясни министърът.

Има изразена готовност и от трите страни (България, Турция и Румъния - бел.ред.) противоминната операция да започне в максимално кратки срокове и ще продължи, докато има нужда, каза Тагарев.

Според него рискът от бежанска вълна е много нисък и заради това няма необходимост България да увеличи допълнително силите за защита на границата.

Военните действия на такъв тип организации като "Хамас" са подчинени на пропагандна концепция и как те да убедят световното обществено мнение в своята правота. Нещо, което те загубиха в първите дни категорично. Примерът с болницата показва, че те продължават да работят и следват тази своя линия, каза още Тодор Тагарев. Както БТА информира над 300 души са били убити при въздушен удар по болница в ивицата Газа преди дни, заяви ръководителят на Гражданска защита в контролирания от ислямисткото движение "Хамас" анклав. Според оценки на правителството на САЩ Израел "не е отговорен" за експлозията.