Бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започва тази седмица процеса по сформиране на своя ръководен екип, като се стреми в него да има баланс между мъже и жени, предаде Франс прес.

Фон дер Лайен може да проведе първите интервюта с кандидатите за еврокомисари още утре, каза един от говорителите й.

До момента 25 от 27-те държави от общността са представили предложения. Липсват кандидатури от Франция и Италия. Това, че имената са предоставени от държавите, не значи автоматично, че те ще станат еврокомисари. Първо те трябва да одобрени от самата Урсула фон дер Лайен, а след това и от комисиите в Европейския парламент.

Един от първите изслушани ще бъде белгиецът Дидие Рейдерс.

От 1 ноември германката Фон дер Лайен трябва да наследи на поста Жан-Клод Юнкер, след като беше утвърдена от Европарламента през юли. Нейното желание е да разпредели ресорите на бъдещите еврокомисари, които може да се наричат министри на ЕС, до средата на септември, преди изслушванията им пред евродепутатите, които трябва да ги утвърдят.

Процесът трябва да приключи на 22 октомври с гласуване за встъпване в длъжност на новата Европейска комисия, по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.

"Фон дер Лайен се надява да разполага с пълен списък идната седмица, за да е готова за изслушванията в Европарламента", подчерта европейски източник, пожелал анонимност.

Източникът добави, че паритетът между мъже и жени е на път да бъде постигнат. Целта на Фон дер Лайен, която е бивш министър на отбраната на ФРГ, е да има по 13 жени и мъже еврокомисари, като се зачита и балансът между основните политически партии (консерваторите от Европейската народна партия, социалистите и либералите).

На този етап са й предложени 10 имена на жени, сред които е и Мария Габриел. Португалия и Румъния предложиха този месец по две имена - на мъж и на жена, както пожела Фон дер Лайен.

Що се отнася до Франция, където президентът Еманюел Макрон още не е взел решение, имената на Силви Гулар и Флоранс Парли (бивша и настояща министърка на въоръжените сили) са сред най-често споменаваните.

В Италия предизвиканата от вътрешния министър Матео Салвини политическа криза, сложила край на правителствената коалиция с Движение 5 звезди, усложнява избора на еврокомисар.

В момента по равен брой подадени кандидатури имат двете основни политически партии в Европа - "Европейската народна партия" и "Партията на европейските социалисти". Те имат по 9 предложени еврокомисари. 4 имат либералите. 1 е представителят на "Зелените". 1 е независим, 1 - от "Европейските консерватори и реформисти".

Всички ресори предстои да бъдат уточнявани през следващите дни. Урсула фон дер Лайен ще разговаря с всеки един кандидат по отделно. Появи се информация, че на България се предлага ресор "Земеделие", нещо, което страната ни не желае. Днес обаче се появи същата информация и за Полша.

27 са държавите-членки без Великобритания, а атрактивните ресори не са чак толкова много, така че предстои да стане ясно в следващите дни какъв ресор точно ще получи България.