Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Индонезия Рътно Марсуди се договориха България и Индонезия да активизират сътрудничеството във всички области като увеличат стокообмена си двойно за следващите 5 години.

"Много се радвам, че след срещата ни в Монреал преди година, за 2018 г. стокообменът между двете страни се е увеличил с около 150 процента до 222 млн. долара, а за първите месеци на 2019 г. с повече от 300 процента. Но това е крайно недостатъчно за възможностите, които имаме. Затова съм убедена, че бизнес-форумът утре и смесеното заседание на двете правителства, за което се договорихме днес, ще доведат до удвояване на стокообмена за следващите 5 години", заяви Екатерина Захариева.

Външният ни министър подчерта, че България има стабилна икономика, която всяка година отбелязва растеж, а най-бързо развиващият се сектор е в сферата на информационните технологии. 28 на сто от работещите в този сектор в България са жени, а общият брой на жените инженери и научни работници възлиза на 54 %.

"Нека се събираме по-често и да активизираме икономическото сътрудничество", призова Екатерина Захариева, "нашето производство е много конкурентно способно. Дори изнасяме повече стоки за Германия, отколкото внасяме".

Вицепремиерът изрази надежда, че скоро ще бъдат подписани и споразумения за сътрудничество в сферата на образованието, както и в сферата на транспорта. "Българските пристанища могат да бъдат врата за индонезийските стоки на европейските пазари", каза Екатерина Захариева.

Това е първо посещение на външен министър на Индонезия в България от 25 г. насам, а Рътно Марсуди е първата жена на този пост.

"Беше крайно време външен министър на Индонезия да дойде на посещение в София. България и страните от Централна и Източна Европа имат огромен потенциал. Стремежът ни е да подобрим отношенията си с България", заяви Рътно Марсуди. Тя потвърди позитивните тенденции в търговските отношения и насърчи повече българи да посетят страната й: "Има 15 % ръст в посещенията на българи в Индонезия. Ние сме интересна дестинации с над 17 хиляди острова и имаме какво да предложим на туристите".

Екатерина Захариева и Рътно Марсуди обсъдиха възможностите за увеличаване на туристическия обмен, както и откриването в Индонезия на български визови центрове по модела на тези в Русия, Индия и Китай, които да улеснят посещенията на индонезийците в България.

Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава в света като почти 90 на сто от населението й изповядва исляма. Във фокуса на разговорите между Екатерина Захариева и Рътно Марсуди бе и сътрудничеството в сферата на междукултурните и междурелигиозни отношения в името на толерантността и борбата с дискриминацията.

"Можем да изнасяме заедно познания за толерантност", заяви външният ни министър, според която страните от ЕС и Индонезия трябва да работят заедно срещу дискриминацията.

Министър Захариева потвърди подкрепата на България за Индонезия по всички европейски въпроси.

Индонезия е приоритетен партньор на България в Югоизточна Азия, с нарастваща политическа и икономическа тежест като най-голям член на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), член на Г-20, както и като третата най-многолюдна демокрация в света.