България, Гърция и Румъния ще работят заедно за възстановяването на Украйна. Това се договориха  зам.-министърът на външните ни работи Велислава Петрова, алтернативният министър на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис и държавният секретар по европейските въпроси на Румъния Даниела Гътман по време на среща в българското МВнР.

Фокусът бяха актуалните въпроси, свързани с развитието на трите държави и приносът им за напредъка на Европейския съюз.

Енергийната инфраструктура, подпомагането на Украйна и подкрепата на европейската перспектива на Западните Балкани са били част от обсъжданите теми, информира на брифинг след срещата заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова. Тя каза, че се отбелязват 30 години от създаването на формата между трите държави.

По отношение на енергетиката ние имахме дискусия за краткосрочните и дългосрочните предизвикателства за региона, каза Петрова. По думите ѝ решенията не трябва да бъдат индивидуални.

Алтернативният министър на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис акцентира върху отпадането на енергийната зависимост от Русия. Той определи като важен факт пускането в експлоатация на интерконектора между България и Гърция.

Много е важно да изпратим посланието, че нашите три държави обединяват усилия, за да възобновят и върнат към живот Украйна, коментира също Варвициотис. Според него ескалацията на събитията в Украйна през последните дни е тревожна и това налага да се обсъдят по-конкретни мерки в рамките на Европейския съюз (ЕС) по отношение на войната.

Държавният секретар по европейските въпроси на Румъния Даниела Гътман коментира необходимостта от засилването на процеса по приемането на държавите от Западните Балкани в ЕС. Мисля, че всички разбираме, че без Западни Балкани Европа не е стабилна, коментира тя. Гътман подчерта и нуждата от подкрепата за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС. Тя посочи, че Румъния подкрепя развитието на енергийните проекти в региона.