"48-ото Народно събрание трябва да направи всичко разумно възможно да има редовен кабинет, но не на всяка цена, а кабинетът да е основан на принципи". Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ Надежда Йорданова от "Демократична България".

Тя коментира, че днешният разговор между партиите относно поканите за посланиците на Русия и Беларус е бил по-задълбочен и коненсусен.

"Днес стана ясно, че има отговорно отношение и желание на парламентарните групи тържеството заседание да бъде достойно и да не го превръщаме в обект за фойерверки и пиар изпълнения, а действително да свършим работа по същество. Надявам се това да е добър знак, че за сериозните проблеми, които имаме да решаваме, това ще бъде пътят".

Йорданова повтори позицията, че "Демократична България" няма да подкрепи мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство. По думите ѝ призивите за евроатлантически коалиции не могат да прикриват или заместват отказа за върховенство на закона и борба с корупцията.

"ДБ е казала трите неща, за които ще настоява, ако се търси нашата подкрепа за управление - ясна позиция за войната в Украйна, върховенство на закона, бюджетна и финансова политика, която да гарантира, че България ще влезе в еврозоната през януари 2024 г. В ГЕРБ имаха много време, което за съжаление пропиляха, за да осъзнаят, че трябва да се справим с корупционния модел, който наследихме от тях", посочи Надежда Йорданова.

Има други възможности за сформиране на кабинет с втория мандат на "Продължаваме Промяната", каза Надежда Йорданова. Тя не коментира дали биха подкрепили трети мандат, а призова да се изчака конституционната процедура.

На въпрос относно предложението за покана към Володимир Зеленски да направи обръщение към НС, Йорданова заяви, че "Демократична България" и преди е изявявала подобна позиция.

"Въпросът е да се реши кога е най-удачният момент това да се случи, защото България все още не е предоставила оръжие на Украйна - може би е време това да се случи", каза тя.