Президентите на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия осъдиха днес в своя декларация масовите руски бомбардировки срещу градове в Украйна. Това съобщиха от прессекретариата на Румен Радев. 

Държавните глави от формата Б9 призоваха за незабавното преустановяване на атаките срещу цивилни цели на територията на Украйна, които в съответствие с международното право се третират като военни престъпления.

Президентите определят заплахата за използване на ядрени оръжия от страна на Русия като неприемлива и потвърждават своя ангажимент към гарантиране на колективната си сигурност.

Вчера Русия нанесе най-масираните ракетни удари от началото на войната. Още вчера Ройтерс, позовавайки се на данни от украинското военно разузнаване, обяви, че Кремъл е започнал да планира днешните ракетни удари по украински градове преди експлозията на Кримския мост на 8 октомври.

Днес, в интервю пред bTV, посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко потвърди информацията и посочи конкретни дати на планирането - 3 и 4 октомври. Според него нареждането е било да се поразят гъсто населени райони и да се повреди важна инфраструктура.