По решение на ЦИК на територията на Турция ще бъдат разкрити 35 броя избирателни секции, в които ще могат да гласуват българските граждани на изборите за нов български парламент на 4 април т.г.

Въпреки че българските избиратели в Турция подадоха 20 845 броя заявления /за откриване на една секция са необходими 60 декларации, освен това заявленията от Турция са най-много от всички подадени в чужбина/, остана в сила ограничението от 35 секции, определено от приетия през 2016 г. български избирателен кодекс за гласуване на български избори в държава извън ЕС.

Не бяха зачетени и призивите на гражданските организации на българските изселници в Турция към президента Румен Радев и към депутатите в Народното събрание това ограничение да бъде премахнато заради пандемията, за които информира и БТА.

Турската държава даде разрешение за разкриването на избирателни секции на определените от ЦИК места на територията на страната.

Според огласения от ЦИК списък на местата за гласуване в Турция най-голям брой секции - по седем - се предвижда да бъдат разкрити в компактно населените с турци от България градове Истанбул и Бурса, а четири секции ще има в Измир.

Секции ще бъдат разкрити също в столицата Анкара, в градовете Ескишехир, Коджаели, Измит, Маниса, Ялова.

Охраната на местата за гласуване, спазването на реда в изборния ден ще се поеме от турските сили за сигурност в координация с валийствата, ръководствата на общините и изселническите организации и местните здравни служби.

Секционните избирателни комисии се съставят от служители от България, подпомагани от активисти на изселническите организации, чиито имена се съгласуват с отговорните за изборите в Турция институции - българското посолство в Анкара, генералното консулство в Истанбул, консулската канцелария в Бурса.