БСП е в спирала от изборни загуби и причините за това трябва да бъдат обсъдени от Националния съвет на партията. Провалът е бил предвидим още след първите за годината парламентарни избори на 4 април, в които БСП влиза с претенцията, че може да победи ГЕРБ, а се оказва трета политическа сила. Това дава повод за острата реакция на Крум Зарков, който призовава за преразглеждане на ръководните позиции в социалистическата партия и посланията, които тези хора отправят.

Зарков е убеден, че резултатите от изборите през тази година не отразяват потенциала на БСП. Според него хората в България, които са социалисти или пък с леви убеждения са в пъти повече, отколкото гласове на изборите е получила БСП. Причината обаче те да не подкрепят социалистическата партия е защото или не са гласували, или пък са избрали новосформирани политически сили, казва Зарков.

БСП трябва да е част от новото мнозинство в 47-ото Народно събрание, казва Зарков. Поради това е нормално преговорите с останалите партии в очакваната управленска коалиция да се водят от действащият партиен лидер, макар и в оставка. Зарков обяснява, че политическите отговори трябва да се дават така, както идват въпросите. Ето защо първият важен въпрос е съставянето на редовно правителство, но вторият е промяната в БСП и нейното лидерство, категоричен е той. След конгреса на БСП на 22 януари 2022 година, партията трябва да спре да отблъсква хората с непрестанни скандали, казва Крум Зарков, който до този момент е единственият, който открито заяви претенции към председателският пост.

  • Кои са политиките, които БСП поставя като условие за участие и подкрепа на очакваното коалиционно правителство?
  • Има ли опасност от обезличаване на БСП след участието в коалиция, в която партията нито е мандатоносител, нито има водеща роля?
  • Как си представяте БСП под ваше ръководство?

Отговорите на Крум Зарков, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г. в София. Завършил е международно право в Сорбоната в Париж и френския Институт по политически науки, както и Академията по международно право в Холандия. Депутат два мандата от БСП и зам.-шеф на лявата група в предишните парламенти. На последните избори беше водач на листата в Русе.