Общинските и държавните болници да престанат да бъдат търговски дружества, а клиничните пътеки да бъдат евентуално заменени от диагностично-свързани групи, макар и първоначално пилотно - за това се договориха четирите преговарящи партии, които се очаква да се разберат за мнозинство и правителство, и да го скрепят с подписите си под коалиционно споразумение.

БСП, ИТН, ДБ и "Продължаваме промяната" се разбраха да започне подготовка за смяна на статута на държавните и общинските болници след анализ, като крайната цел е да престанат да бъдат търговски дружества. Управленски кадър в едно лечебно заведение няма да има право да е негов собственик или да заема едновременно и управленски пост в друга лечебна структура. Работещите в тези лечебни заведения ще имат максимум един договор с Националната здравноосигурителна каса, записаха още представителите на партиите.

"Парите изтичат, не само защото болниците са търговски дружества, а защото няма контрол, каза Асен Василев от "Продължаваме Промяната", който водеше преговорите в сектора. "Когато се променя моделът на управление, да не спираме само с промяна в статута", настоя той.

Съгласие бе постигнато и относно:

- мащабна информационна кампания за ваксиниране, но ваксинирането срещу COVID-19 да остане като доброволен акт

- анализ с цел смяна на модела на финансиране на педиатричните, инфекциозните структури и тези в трудно достъпните райони

- законодателни промени за повишаване на ефективността на етичните комисии

- въвеждане на методични ръководства за лечение и диагностика с необходимите законодателни инициативи

- ефективно преобразуване на агенцията за медицински надзор

- лекарствата за деца до 14-годишна възраст за остри заболявания да се плащат на 95 процента от НЗОК, но с ясни ясни контролни механизми и едва след въвеждането на електронното досие

- изграждане на национална детска болница след извършване на анализ

- оптимизиране на броя на леглата и кадрите в лечебните заведения след законови промени

- до 1 час пациентът да бъде транспортиран от линейката до болницата след оптимизация на националната система за "Спешна помощ" с краен срок юни 2022

 Преговарящите постигнаха съгласие още и да се облекчи достъпът до лекарства, до медицински изделия, до консумативи и лечебни храни за хората, страдащи от социално-значими или редки болести.

Между базовото заплащане на заплати и бонуси да има минимално и максимално съотношение в лечебните заведения, работещи с обществен ресурс, е друго важно предложение, около което също се обединиха всички.

"Идеята е всички големи решения да минават през такъв тип обсъждане", каза в заключение Асен Василев. Представителите на БСП, ДБ и ИТН бяха единодушни, че за подобна реформа ще е необходим голям допълнителен финансов ресурс. "Една от причините аз да водя тази сесия е точно защото мога да поема този ангажимент - че ако аз съм министър на финансите, ще работим активно, за да се обезпечи всичко това ресурсно. Като първият ресурс, който трябва да намерим, е ресурс от течове в тази система, който да бъде пренасочен за здравето на хората. Допълнителният ресурс, който е необходим, ще дойде от течове в други системи", прогнозира още Василев.