Те получават и заплата, двойно по-висока от тази на колегите им в другите кметства на област Търговище, съобщи БНТ.
В същото време от местната управа признават, че са "на червено" и рискуват да останат без заплати в края на годината. Ограничителни мерки по време на финансовата криза тук не са предприети.

Кметът Лютфи Реянов, който управлява община с население от 6 500 души, има трима заместници. Градският съвет от 13 души пък се ръководи от четирима началници, чиято заплата надхвърля 800 лева. А в автопарка на общината има 11 коли. Кметът на Опака оправда наличието на служебните коли и шофьори като решение на общинския съвет, където ДПС има мнозинство от 8 души. "Тези селски кметове имат лимит само по 200 км на месец. Не са персонални само за кметовете. Тези коли обслужват социалните патронажи, разнасят храната на възрастните хора", заяви Лютфи Реянов, кмет на община Опака.

Справка в документите обаче показа, че с лимит от 200 км са само две коли, а служебният бус "Мерцедес" има таван от 1500 км. При проверката в село Горско Абланово действително заварихме служебната кола да разнася храна на 27 пенсионери. Лимитът й за гориво обаче се оказа три пъти повече, разказват от БНТ.

Бюджетът на община Опака е 1.5 млн. лева. Само разходите на съветниците месечно са 60 000 лв. Местната хазна е почти празна, тъй като събираемостта на данъците е паднала до 40 %. Освен съкращението с 10 на сто от правителството друга корекция на бюджета няма.