На пресконференция във Велико Търново вицепремиерът заяви, че в Брюксел бил информиран за доклад на комисия в австрийския парламент, в който името на бившия български премиер Сергей Станишев било цитирано в крайно неприятна светлина, предаде БТА. 
За българската връзка в делото "Хохегер" се разбра преди седмица от публикация на "Капитал", на самото изслушване в австрийския парламент е било преди месец.

Цветанов поясни, че според доклада през периода 2007-2008 г. на фирма на австрийския лобист от тогавашното българското правителство са били изплатени 1.5 млн.евро, част от които се върнали в PR агенция на "близката на Станишев Моника Янова" (ПР специалистката, известна още като Моника Йосифова заради бившия си съпруг - банкера Венцислав Йосифов, сега живее със Станишев и има дете от него - б.р.) .

"Там е замесен бившият премиер на страната, а преведените суми са, за да може да се лъска имиджът на страната ни за брилянтното управление, което сме получили от Сергей Станишев. Част от тези машинации и схеми са минавали през неговата любовница, която впоследствие му става много приближена", добави Цветанов, цитиран от "Фокус".

Както вече стана ясно от медийни публикации, парите са били предназначени за провеждането на кампания за утвърждаването на положителния образ на България в ЕС, като хонорарът за Хохегер е бил 1 млн. евро.

"Тук специално се обръщам към Иван Костов, който е голям радетел на истината - нека да видим дали ще инициират правеното на една анкетна комисия, но не алтернативни, за да видим как и по какъв начин са превеждани тези суми, как и по какъв начин те са усвоявали и какъв е приносът за държавата при превеждането на тези средства”, каза Цветан Цветанов.
Той добави, че е бил потресен от това, което е чул в Брюксел за корупционни схеми и начините за купуване на политически имидж от предишните управляващи. По думите му това са нещата, които са създавали реални проблеми за държавата.

Това не е ли конфликт на интереси и някой правил ли си е някога равносметка колко са парите, които са минали през Моника Йосифова - не, а и няма да може да я направите сигурно”, каза още министърът и добави: „Знам, че това ще ми създаде огромен политически натиск към дейността на МВР и към тези мои своеволия да коментирам подобни теми”.

Вчера пък земеделският министър Мирослав Найденов заяви в интервю, че темата за цената на яйцата се преекспонира, за да се прикрие именно този скандал, "за който трябва да питате Станишев и жената, с която живее".

В момента в Австрия тече разследване за корупция срещу Петер Хохегер, за когото сега излиза информация, че е плащал на министри и шефове на държавни институции. Бившият министър на вътрешните работи Ернст Щрасер например е взел 100 000 евро и не отрича. "Г-н Хохегер имаше международен клиент, който имаше проблем. Аз помогнах проблемът да бъде решен", обясни Щрасер пред местните медии.

Самият лобист признава, че е работил дори не по един, а по два проекта с българското правителство. "Първият, мисля, беше за 500 хил. евро, а вторият беше по-голям – за около 1 млн. евро. Той беше 2007-2008 г.", е заявил той пред австрийските депутати.

Моника Янова отрече пред "Капитал" да е работила по проекти с Хохегер. "Виждали сме се, но истината е, че никога не съм имала нищо общо с тях. Аз нямам капацитета, те са голяма международна компания. Моята територия е в България", каза тя.

Вестникът обаче съобщи, че разполага с документ от 2006 г., подписан от Dr. Hochegger Kommunikationsberatung Gesellschaft и фирмата PR Media, собственост на Янова. Документът показва, че тя става подизпълнител на австрийската компания по договор с "Международен панаир Пловдив" във връзка с кампанията "Популяризиране на постиженията на българската икономика пред ЕС".

"Това е доста нескопосан опит от страна на ГЕРБ на фона на гигантските скандали, в това число неприятната за тях тема за бонусите, да отклонят вниманието", коментира пък самият Сергей Станишев пред "Труд". Той подчертава, че след смяната на властта всички обществени поръчки на Министерския съвет са минали през тотални проверки на Сметната палата и с това за него "този въпрос е приключен".