Великобритания няма да напусне Европейския съюз на 12 април. Това каза професорът по право на ЕС и конституционен съдия Атанас Семов в студиото на bTV.

Той допълни, че преди две години е прогнозирал, че на 29 март, датата на Брекзит, Обединеното кралство все още ще бъде част от Европейския съюз.

"Лондон е място, където всичко е възможно в политически смисъл. Всичко може да се очаква. Аз не очаквам до 12 април да има одобрен проект за Договор. Освен британският парламент, своята дума трябва да кажат още 27 национални парламента - никакви гаранции няма, че всички държави-членки на ЕС ще одобрят договора за излизане на Обединеното Кралство. Достатъчно е една държава да не ратифицира Договора, за да не влезе в сила", заяви професорът по право на ЕС.

Според Семов, България трябва да се възползва от това преимущество, за да договори отпадането на точките от пакет "Мобилност", които ощетяват българските превозвачи.

"Ако в крайна сметка, цялата процедура бъде извървяна и този пакет стане правен акт, България и българските превозвачи разполагат с право на иск в съда на ЕС. Този пакет нарушава основни принципи на правото на Съюза. Доколкото познавам съда в Люксембург, той би го отменил", допълни юристът.

 "За Брекзит, освен че трябва да има някакво споразумение, би могло да предвиди фактическо напускане на ЕС по-късно - година, две, три. Да се даде време на ЕС и на Обединеното кралство да уредят важните въпроси, например, роуминга, който касае стотици хиляди граждани и бизнеса", каза още Семов. Той бе категоричен, че във Великобритания трябва да се проведат избори за европейски парламент през май тази година.