С остра декларация по повод думите на президента Румен Радев, че било "недопустимо народ, който е спасил ВСИЧКИТЕ си евреи, да бъде обвързвам с расизма" излязоха от Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца. Вчера същия аргумент изтъкна и премиерът Бойко Борисов.

Повод за това стана начинът, по който британските медии възпроизведоха на случилото се в понеделник на стадион "Васил Левски" по време на футболния мач България-Англия. Тогава фенгрупа е Сектор "Б" обиждаше на расова основа състезатели на гостите и евроквалификацията беше близо до прекратяване.

Ето какво пишат в декларацията си от Асоциацията на оцелелите от Холокоста:

Президентът Румен Радев е заявил днес, че било "недопустимо народ, който е спасил ВСИЧКИТЕ си евреи, да бъде обвързван с расизма" В тази връзка Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България и техните деца най- енергично протестира срещу използването на една подменена версия за съдбата на евреите като нееднократно употребяван аргумент в полза на авторитета на българската държава. Нееднократно сме заявявали и посочвали ролята на държавния антисемитизъм от периода 1936-1944, в резултат на който българските евреи са били подложени на унизителни и тежки преследвания, а техните братя и сестри от окупираните от царска България територии - депортирани от българските власти в нацистките лагери за изтребление. Тези факти са безспорно исторически доказани и тяхното отрицание от българския държавен глава е оскърбление към паметта на загиналите и на хилядите страдалци . Ние никога няма да се съгласим с подобна подмяна и не желаем еврейството в България непрекъснато да бъде инструментализирано по срамен начин, както господин Радев си позволява да го прави.

В речите си по този повод двама израелски президенти , Шимон Перес и Рьовен Ривлин са изразили категорично позиция по отношение на историческите факти, с която господин Радев би трябвало да се съобрази . Българският народ е велик и достоен и негови синове и дъщери са помагали на евреите през тежките години на преследвания, които нашите семейства помнят, както и помнят поименно своите спасители. Това не променя историческата истина, че българската държавност през различни периоди е преследвала евреите като такива , както и фактът, че антисемитизмът е бил идеология на масови организации . Президентът Радев би трябвало да отчете, че някои от тези организации се възраждат под безразличния поглед на управляващите , което води логически до организирани прояви като факелни шествия, чествания на исторически компрометирани с антисемитизъм личности , подмяна на историята и други .

Една от многото такива прояви е и поведението на футболните фенове на последния мач, което стана причина световната общественост най- после да обърне внимание на опасно възраждане на тенденции от времето на фашизма и националсоциализма .Изразяваме нашето разочарование от позицията на президента , който вместо искрено да признае тревожните факти, се ангажира със словесна козметика на случилото се на стадион " Васил Левски".