Футболът е огледало на състоянието на държавата. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод расисткия скандал по време на мача между отборите на България и Англия и последвалата оставка на президента на БФС Борислав Михайлов, поискана от премиера Бойко Борисов.

По думите на държавния глава, не трябва да се съди за футбола като някакво единично дело и явление в държавата.

"Футболът е огледало на състоянието на държавата. Каквото ни управлението на държавата, такова управлението на българския футбол. Вчерашните действия са блестящо доказателство за това. Не искам в никакъв случай да се превръщам в адвокат на президента на БФС, най-малкото заради липса на характер на терен и заради самата игра. За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от държавата Федерация", допълни Радев.

Според него това е станало практика за много други институции.

"Освен това мисля, че със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления управляващите се саморазобличиха. Нито една организация не носи отговорност за поведението си на феновете", коментира държавният глава.

Той бе категоричен, че нито една федерация не може да изземе органите на реда и държавата.

"Искането за оставка по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят", каза още Радев.