Не получаваме руски газ чрез посредници. Ако Борисов има документи, да ги покаже. Това заяви пред bTV бившият министър на финансите Асен Василев.

На въпроса получаваме ли руски газ в момента и по каква схема, Василев отговори: "Това е въпрос към "Булгаргаз".

"Доколкото знам, за последните месеци газ от "Газпром Експорт" не е получаван. Всеки ден сме си изпращали заявката и на следващия ден не сме получавали количествата. Това е практика, която наложихме от момента, в който едностранно беше спрян договорът, за да може до края на годината, докогато изтече договора, да сме си изпълнили на 100% клаузите, които трябва да изпълни. След което можем да си предприемем арбитражните действия за това, че отсрещната страна не си е изпълнила задълженията", добави той.

Относно думите на президента Радев, че правителството "Петков" оставя енергетиката в хаос, Асен Василев отговори, че когато "Газпром" е спрял да изпълнява доставките, газ е имало.

"Нямаше ограничения за потребителите, вдигна се тогава цената от 140 на 160 лв. на мегаватчас. Следващият месец падна пак на 140 лв. При нас бяха най-черните сценарии - какво ще се случи, ако стане, недай Боже, "Чернобил" 2, какво ще стане, ако се зарази реколтата, какво ще стане, ако спре газа, петрола, ако се затвори Босфора. От тази гледна точка имаше доста бърза реакция и нямаше спиране на потреблението", каза още съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Василев заяви, че в момента получаваме пълния обем на азерски газ.

"Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем азерски газ. Тези 30% ги получаваме по оригиналната договорена цена, а останалите ги получаваме по цената, на която бихме получавали руския газ. Ще започнем и тях да ги получаваме на по-ниската цена в момента, в който се издаде акт 16 на връзката с Гърция", обясни той като допълни, че до края на август е трябвало интерконекторът да получи Акт-16, а въпросите защо това не се случва са към новия служебен енергиен министър.

"Относно недовършените строителни работи по интерконектора, при условие че Акт-14 е готов, не би трябвало под някаква форма тези подробности да бъдат голям проблем", коментира още той.

Относно 7-те танкера за доставка на втечнен газ той посочи, че са казали, че за първите две карга са осигурени слотове, а за останалите гръцкият министър е казал, че ако България поиска, ще се осигурят слотове и за останалите кораби.

"Отново защо това не се случва, отговор трябва да даде новият служебен енергиен министър", посочи още Асен Василев. Бившият вицепремиер и финансов министър уточни, че ако до 19-ти август не се вземе решение за корабите, то друг ще сключи сделката.

Василев посочи, че "Продължаваме промяната" са оставили държавата с 2 млрд. лв. по-нисък дълг, отколкото са го заварили през декември.

На въпроса дали ПП ще се яви заедно на изборите с "Демократична България" Василев отговори, че все още събират и анализират данни.

"Абсолютно прагматичен ще бъде подхода към решението дали заедно бихме взели повече мандати, отколкото поотделно", допълни Асен Василев.

Що се отнася до ГЕРБ, той посочи, че докато Борисов ръководи тази партия, не е възможна коалиция с него: "Няма как докато Борисов, който организира система за отклоняване на публичен ресурс, да се говори за коалиция с него."

"Мисля, че ще сме първа политическа сила, борим се за 121 гласа, които да направят коалиция срещу това парите на българските граждани да отидат в кюлчета и шкафчета", каза още Василев.