"За нас е много важно да продължим с широка социална политика, която започнахме и да постигнем намаляваме на неравенствата в доходите между бедни и богати". Това заяви съпредседателят на ПП "Продължаваме промяната" Асен Василев на среща с КНСБ днес.

Той посочи, че по време на управлението на правителството на ПП са спрели изнудването и рекетът върху бизнесите. Първите резултати се виждат - два месеца има устойчив ръст на индустриалното производство, имаме ръст над 4% на БВП в условията на криза. Постъпленията от корпоративен данък са 42% повече от миналата година, т.е. българските фирми работят и печелят, което ще позволи да се гарантират високи заплати.

Асен Василев подчерта, че в програмата на ПП е заложено минималната работна заплата да е 50% от средната. Той прогнозира ръст на пенсиите между 15-16% годишно и до края на следващия мандат на Промяната те да бъдат удвоени.

Предвиждаме доста голям ръст на приходите в бюджета. Учителските заплати ще продължат да бъдат индексирани, така че да са 125% от средната заплата. Лекарите и медицинският персонал също ще получават достойни възнаграждения. Съгласно новия колективен договор, подписан при управлението на ПП, основната заплата на лекар е 2000 лв., за медицинска сестра - 1500 лв., а за санитар - 900 лв.

"Вярваме, че постната пица не е най-правилният начин, защото ако не инвестираме в хората в България, ще продължи това изтичане на кадри и няма как да сме конкурентоспособни на пазара на труда в ЕС. Според нас европейските средства трябва да се насочат не само към инфраструктура, но и към подобряване на човешкия потенциал на страната", категоричен беше Асен Василев.

Той увери, че Маришкият комплекс ще продължи да работи поне до 2028 г.

"Ясно сме заявили, работата на електроцентралите в Маришкия басейн е много важна за страната, особено в условията на сегашната енергийна криза", каза Василев.

Според него цената за битовите и небитовите потребители може да бъде задържана дългосрочно, тъй като има достатъчно приходи на дружествата, за да се покрие себестойността на производството, ремонтната програма и да се гарантира 10% възвръщаемост.