Досегашният служебен министър на здравеопазването Асен Меджидиев заяви, че има много добри впечатления за своя номиниран наследник на поста - проф. Христо Хинков. Меджидиев добави, че е убеден, че той ще продължи започнатото за изграждането на детска болница, спешната помощ по въздуха и реформата в ТЕЛК.

Здравният министър обаче призна, че го обиждат твърденията, че служебното правителство следва проруски интереси.

"Стана ми малко обидно - аз никога не съм имал проруски интереси, за да се коментира, че нашият кабинет има проруски интереси. Никога! Аз съм защитавал само интересите на България", каза Асен Меджидиев в студиото на БНТ.

"И моят президент винаги е стоял и е настоявал за това. Абсурдна е формулата "всички срещу Радев и служебното правителство". Не може да остане такова клеймо!", обиден е служебният министър на здравеопазването. 

Меджидиев се готви да се върне към лекарската си практика и благодари на премиера и президента, че в нито един момент не са се месили в работата му.

"Аз поех поста с идеята, че ще работя не повече от 2-3 месеца и после ще се върна при моите пациенти. За всеки от нас беше така, но се наложи да останем за по-дълго, което беше тежко за всички. Лекото беше, че работихме в екип. Гордея се, че направихме нещо и пожелавам инициативите, които ние започнахме, да бъдат продължени. Аз отзад съм готов да помагам на всеки един министър на здравеопазването, който и да е той", направи равносметка Меджидиев.

И повтори, че се очаква първите медицински хеликоптери да пристигнат у нас до месец, което е по-рано от предвиденото. 

Той уточни, че процедурата по наемане на хеликоптери на лизинг вече е приключила и е спечелена от италианската фирма, която е предложила по-добра цена.

"Със сигурност в края на този месец или в началото на следващия, ще имаме два хеликоптера, които ще стартират и ще започне въздушната помощ по въздуха. Пожелавам на колегата, който ще дойде след мен, да завърши това - много малко остана - площадките да бъдат завършени. Много малко остава и реално нашето население ще има спешна помощ по въздуха", заяви Меджидиев.

Страната ни ще ползва хеликоптери на лизинг, докато не се сдобие със свои собствени. Очаква се първият закупен хеликоптер да бъде доставен у нас през декември, а догодина да получим още два.