Там народните представители от НФСБ, водени от лидера на партията Валери Симеонов, се срещнаха с президента на Нагорни Карабах Бако Саакян и с председателят на Народното събрание Ашот Гулиан, се казва в съобщение на партията.

Народните представители от Патриотичния фронт Валери Симеонов, Валентин Касабов, Христиан Митев и Димитър Байрактаров са на двудневно посещение в Армения.

Валери Симеонов бе награден с най-високото отличие, което се дава за особени заслуги към Република Армения - Медал на честта. Отличието му бе връчено в Ереван от заместник-председателя на Народното събрание на Армения Ермине Нагдалян.

Симеонов е първият български политик, получил такова високо отличие от новата законодателна власт в Армения.

Ермине Нагдалян благодари на българския парламент за приетата декларация, с която бе признато масовото изтребление на арменци в Османската империя през периода 1915-1918 г.

Валери Симеонов подчерта, че независимо от заплахите от страна на Турция, той и неговите колеги от НФСБ неотклонно са се борили за признаването на арменския геноцид.

На 24-и и 25 май Армения посети и специалният представител на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за Южен Кавказ Кристиан Вигенин, народен представител от БСП. Той призова за засилена парламентарна подкрепа за усилията за мирно разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах.

Президентите на Армения и на Азербайджан - Серж Саркисян и Илхам Алиев, поеха на 16 май ангажимент за спазване на режима на спиране на огъня в Нагорно-Карабахския регион. Двамата се срещнаха във Виена под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

По данни на ООН най-малко 33 души са загинали и над 200 са ранени по време на ожесточените сблъсъци в Нагорни Карабах, избухнали на 2 април т.г.


*Нагорни Карабах е регион в Южен Кавказ без излаз на море с историческото арменско наименование Арцах. Районът е предимно планински и залесен. По-голямата част от региона се управлява от Република Нагорни Карабах, която е независима.

Територията е международно призната като част от Азербайджан, който не е упражнил властта над по-голямата част от региона от 1991 г. насам.

От края на войната в Нагорни Карабах през 1994 г., представители на правителствата на Армения и Азербайджан са провели мирни преговори с посредничеството на Минската група на ОССЕ относно спорния статут на региона.